DİKA: Şırnak'ta iki proje için 800 bin TL vereceğiz

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Abdullah Erin, iller değerlendirildiğinde Mardin ve Batman'ı gelişmişlik açısından ayrı bir kategoriye, Ş

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Abdullah Erin, iller değerlendirildiğinde Mardin ve Batman'ı gelişmişlik açısından ayrı bir kategoriye, Şırnak ve Siirt'i ayrı bir kategoriye almayı düşündüklerini söyledi. Erin, Şırnak ve Siirt projelerini kendi aralarında yarıştırmayı amaçladıklarını ifade etti.

DİKA Genel Sekreteri Erin, "Mardin'den KOBİ kapsamında 167 proje gelirken Şırnak'tan 25 proje geliyor. 25'ten 3 tanesi destek aldı, Mardin'den 167 projeden 20 proje destek aldı." dedi.

Şırnak, Mardin, Siirt ve Batman illerini kapsayan DİKA 2010 Yılı Ekim Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı, Siirt Valisi Musa Çolak başkanlığında, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Siirt Valisi Musa Çolak, Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ile TRC3 Bölgesi (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) illerinin il genel meclis başkanları ile ticaret ve sanayi odası başkanları katıldı.

Basına kapalı yapılan toplantıdan sonra DİKA Genel Sekreteri Abdullah Erin, yaklaşık 3 saat süren toplantı ile ilgili değerlendirmede bulundu. Erin, şöyle dedi:

"Bu konu ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Mardin ve Batman özel sektör açısından daha gelişmiş. Şırnak ve Siirt'te bize sunulan proje sayısı daha az. Proje sayısı az olunca Şırnak ve Siirt'te destek de az oldu. İşte bu nedenle Batman ve Mardin'i ayrı bir grupta yarıştıracağız. Şırnak ve Siirt'ti kendi klasmanında yarıştıracağız. Bu, daha adil gibi görünüyor. Ama bunun önünde bazı mevzuat engelleri var, mevzuat tasarlanırken yer konumları göz önünde bulundurulmamış. Bu mevzuat engellerini aşmaya çalışıyoruz, aşacağımıza da inanıyoruz. 2011 yılı başında Şırnak'ta, Cizre'de, Eruh'ta, Güçlükonak'ta, Silopi'den daha çok proje gelir. Ve daha çok destekleme imkanımız olur."

Altyapı için Şırnak'tan 4 proje geldiğini ifade eden Erin, Mardin'den, altyapı programı kapsamında hak kazanmasına rağmen desteklenemeyecek 5-6 proje geldiğini ifade ederek, "Şırnak'ta o problem yok. Şırnak'ta alt yapıda belediyenin desteğinin alınacağını söyleyebiliriz. 800 bin Türk Lirasını Şırnak'taki iki projeye anaların ak sütü gibi vereceğiz ve Şırnaklı hemşehrilerimize daha iyi daha güzel bir ortamda yaşamalarına destek olmuş olacağız. İki projede altyapı; biri çevre düzenlenmesi, biri şehir içi şebeke suyu projesidir." şeklinde ifade etti.

Karalar Beldesi ve Şırnak Belediyesi'nin projeleri kanalizasyon program kapsamında değerlendirdiğine işaret eden Erin, şöyle devam etti: "Silopi Belediyesi park düzenlenmesi, ticari alan düzenlenmesi, modern festival alanları, Uludere'de kanalizasyon projesi gerçekleştiriliyor. Fındık Belediyesi'nde kanalizasyon projesi gerçekleştiriliyor. Bunlar Şırnak'taki altyapı projeleridir, iyi hazırlanan projelerdir. Dolayısıyla destek almaya hak kazandılar. 2011 yılı ortasında uygulama süresi var. 2011 yılı ortasında bu projeler tamamlanmış olacak. KOBİ'den gelen projeler nitelik olarak zayıf ve az sayıda. Mardin'den KOBİ kapsamında 167 proje gelirken, Şırnak'tan 25 proje geliyor. 25'ten 3 tanesi destek aldı, Mardin'den 167 projeden 20 proje destek aldı. Projesini iyi hazırlayacak, projesini gerçekleştirebilecek, projesini profesyonelce hazırladıktan sonra destek alamaması söz konusu değil."