Madde bağımlısı oğlunu tedavi ettiremeyen baba: Oğlumu sokağa terk etmek istemiyorum

Sakarya'da bir baba uyuşturucu madde bağımlısı oğlunun tedavisi için yardım istiyor. Bağımlılık yapan madde içeren bazı ilaçların eczaneler dışında re

Sakarya'da bir baba uyuşturucu madde bağımlısı oğlunun tedavisi için yardım istiyor. Bağımlılık yapan madde içeren bazı ilaçların eczaneler dışında reçetesiz gelişi güzel satıldığı yönünde duyumlar aldıklarını söyleyen uzmanlar denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini belirtiyor.

Adapazarı'nda ticaretle uğraşan bir kişi, lisede okurken uyuşturucu kullanmaya başlayan oğlunun bağımlılıktan kurtarmak için mücadele ediyor. İsminin verilmesini istemeyen baba, esrar, eroin gibi uyuşturucuları bulamayan bağımlı gençlerin soğuk algınlığının tedavisinde kullanılan ve içinde bağımlılık yapan madde bulunan ilaçları bir takım işlemler uygulayarak vücutlarına enjekte ettiklerini ifade etti. Oğlunun uyuşturucu madde bağımlısı olduğunu öğrenince büyük şok yaşadıklarını belirten baba; "Çok para harcıyordu. Ceplerini kontrol ettiğimde ilaç kapsüllerini buldum. Bir polis arkadaşıma sordum. 'Kollarını kontrol et' dedi. Kollarına baktığımda şırınga izlerini gördüm. Kendisi iki yıldır bağımlı olduğunu söyledi. Uyuşturucuya lisede başlamış." diye konuştu.

Oğlunun tedavisi için çok mücadele verdiklerini anlatan baba, AMATEM'de tedavi gören oğlunun uyum sağlanamadığı gerekçesiyle taburcu edildiğini öne sürdü. Oğlunun tedavisine özel bir hastanede devam ettirdiklerini kaydeden baba, şunları söyledi; "Özel hastanede 10 gün tedavi gördü, 5 bin lira para ödedim. Gücüm kalmadığı için çıkarttım. Gitmediğim hastane kalmadı. Hiç bir hastane kabul etmiyor. Bizi AMATEM'e yönlendiriyorlar. Ancak orası da uyum sağlayamadığı için kabul etmiyor. Oğlum her gün kriz geçiriyor. Kollarını kesiyor. Yapabileceğimiz bir şey yok. Sokağa terk etmek zorunda kalacağım. Bunu istemiyorum, çaresizim. Yetkililerden yardım bekliyorum."

Sakarya Eczacı Odası Başkanı Orhan Yontar ise soğuk algınlığında kullanılan bazı ilaçların içinde bağımlılık yapan madde bulunduğunu ifade etti.

Bu ilaçların eczanelerde reçete karşılığı verildiğine dikkat çeken Yontar, "Ancak bu ilaçların eczane dışında bazı bakkal ve marketlerde satıldığı yönünde duyumlar alıyoruz. Bu tür bağımlılık yapan madde içeren ilaçlar eczanelerde eczacı ve teknisyen gözetiminde reçete ile satılmalı. Bunun dışındaki satışların önüne geçmek için sağlık müdürlüğü denetimlerini sıklaştırmalı." diye konuştu.

İlaçların eczane dışında satılmasının önüne geçilebilmesi için dağıtım zincirinin ilaç takip sistemi üzerinden karekod girilerek yapılması gerektiğine vurgu yapan Yontar, şöyle konuştu; "İlacı üreten firma, ilaç deposu ve eczane arasındaki zincirde ilaçların karekodları ilaç takip sistemine girilerek yapılırsa ilaçlar eczane dışında başka bir yerde gelişi güzel satılamaz."