İTO Başkanı uyardı: Vergi ve primlerini günü gününe ödeyenler mağdur edilmemeli

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, iktidardan vergi ve sosyal güvenlik uygulamalarına önem vermesini istedi. Yalçıntaş, yasa ve mev

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, iktidardan vergi ve sosyal güvenlik uygulamalarına önem vermesini istedi. Yalçıntaş, yasa ve mevzuatlar noktasında vergi ile primlerini günü gününe ödeyen mükelleflerin mağdur edilmemesi gerektiğini vurguladı.

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan ile ilgili yaptığı değerlendirmede ödül uygulamalarının hayata geçirilmesinin, vergi ve primlerini zamanında ödeyebilmek için borçlanan firmaların güveninin korunmasında önemli olduğuna işaret etti. Yalçıntaş, ödüllendirmeye yönelik de şu önerilerde bulundu:

"Son üç yılda tahakkuk etmiş vergilerinde tahsilat sorunu yaşatmamış mükellefler için, Kurumlar Vergisi kademeli hale getirilerek, en az bir yıl sürecek ödül amaçlı bir indirim uygulamasına gidilebilir. Gelir Vergisi'nde ise yüzde 15 olan ilk basamak yüzde 10'a çekilebilir."

Başkan Murat Yalçıntaş, "2011-2013 yıllarını kapsayan programın gerçekleştirilmesi için vergi ve sosyal güvenlik uygulamalarının büyük önem arz ettiğini düşünüyoruz. İstikrarlı ve sürdürülebilir büyüme ortamının sağlanması için üretim maliyetlerinin muhakkak surette düşürülmesi gereklidir. Bu çerçevede, hükümetin, halen üzerinde çalıştığı vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarını yeniden yapılandırmasını çok önemli buluyoruz." dedi.

Yalçıntaş, hükümetin iki yıl önce hayata geçirdiği istihdam paketiyle sosyal güvenlik primlerini zamanında ödeyen işverene 5 puan teşvik indirimi sunduğunun ve bu uygulamadan çok olumlu sonuçlar elde edildiğinin altını çizdi.

Vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının yeniden yapılandırılmasının hem devleti hem de firmaları rahatlatacağını belirten Başkan Yalçıntaş, "Söz konusu alacakların, makul ve günün koşullarına uygun bir faiz maliyeti ile yeniden taksitlendirilmesi en uygun çözümdür." tavsiyesinde bulundu.

SIRA, KRİZİN BIRAKTIĞI SON OLUMSUZLUKLARI SİLMEYE GELDİ

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, makroekonomik verilerin her geçen gün kriz öncesi döneme biraz daha yaklaştığını ve borçların yeniden yapılandırılması adına çok doğru bir zaman dilimine girildiğini kaydederken "Krizi çok büyük ölçüde geride bıraktık. Şimdi sıra krizin firmalarımızda bıraktığı son olumsuzlukları da silmeye geldi. Kamuoyuna duyurulan yapılandırma çalışması, İstanbul Ticaret Odası üyelerinin kriz nedeniyle oluşan mağduriyetlerinin giderilmesi açısından büyük heyecan yaratmıştır. Beklentileri karşılayacak bir düzenleme, zaten hızla büyüyen ekonomimiz için büyük bir fırsat olacaktır." ifadelerini kullandı.

Yalçıntaş, kriz döneminde firmaların vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarını ödemede bir hayli güçlük çektiğini, üyeleri arasında vergi ile prim borcu birikenlerin ciddi oranlara ulaştığını belirtti.

Başkan Yalçıntaş, "Devletin vergi ve prim borcu alacağı 100 milyar lirayı aştı, tahsili giderek zorlaşan bu alacakların kamuya kazandırılması gerekiyor. Böylece hem firmalarımız devlete olan borçlarından kurtulacak hem de kamu gelirleri artacak. Ancak uygulamadan beklenen faydanın sağlanabilmesi için, faiz oranlarının makul tutularak ödemelerin uzun vadeye yayılması önemli." değerlendirmesini yaptı.

BORÇ YAPILANDIRMASI, MALİ YAPILANMAYA DÖNÜŞTÜRÜLSÜN

Kamuoyunda ciddi bir beklenti oluştuğunu ifade eden Murat Yalçıntaş, düzenlemenin sadece bir borç yapılandırması niteliğinde olmaması gerektiğini de dile getirerek "Borç yapılandırmasının, mali yapılandırmaya dönüştürülmesi çok yararlı olacaktır. Çünkü kriz döneminde bilançolar da bozuldu. Firmaların mali tablolarında gerçeği yansıtmayan varlıkların işletme varlıkları arasından çıkartılması ve aktiflerinde bulunan belgesiz varlıkların belgeli hale getirilebilmesine yönelik bir düzenlemeye de ihtiyaç var." temennisinde bulundu.