ŞUTSO, yeni teşvik için öneride bulundu

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin, önümüzdeki dönemde hazırlanacak yeni teşviklerle ilgili Başbakanlık Hazine Müsteşarlı

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin, önümüzdeki dönemde hazırlanacak yeni teşviklerle ilgili Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürü İbrahim Uslu'ya ve Hazine Müsteşar Yardımcısı Feridun Bilgin'e önerilerde bulundu.

Teşviklerin gözden geçirilmesi yapılırken, geri kalmış bölgelere daha uzun soluklu çözümler getirilmesini isteyen Ertekin, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürü İbrahim Uslu'ya ve Hazine Müsteşar Yardımcısı Feridun Bilgin'e gönderdiği teşvik önerisinde, "Bildiğimiz kadarıyla illerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralaması yeniden yapılmaktadır. 2003 yılında yapılan çalışmada, en yüksek İstanbul (4,807) ile en düşük il Muş (-1,439) arasında 6,25 kat fark vardı. Büyük ve yabancı yatırımları buraya çekebilmek için uzun süreli teşvikler olmalıdır (örneğin 25 yıl gibi), 25 yıl içinde 5 yılda bir gelişmişlik sıralamasına göre düzeltmeler yapılabilir." ifadelerini kullandı

ŞUTSO'DAN TEŞVİK ÖNERİLERİ

Ertekin, uzun vadeli teşviklerin eski, yeni yatırım ayırımı olmadan yapılmasını istediği önerisinde şu görüşlere yer verdi: "Gelir vergisi oranı; eski yeni kuruluş ayrımı yapılmadan kurumlar, kişiler ve çalışanlar için mevcut oran/ilin en gelişmişlik arasındaki fark şeklinde düzenlenebilir. Örneğin 2003 sıralamasına göre, Şanlıurfa (-0,832) ile birinci İstanbul (4,807) arasındaki fark 5,64'dür. Kurumlar vergisi yüzde 3,55=20/5,64 olarak uygulanabilir. Sosyal güvenlik kesintileri de gelişmişin yarısına yetişene kadar yüzde 50 olarak uygulanabilir. Geri kalmış bölgelerde yeşil karttan yararlanan insan çoktur. Bu uygulama sonunda devlet daha karlı olur. Enerji fiyatları, bölgelerin gelişmişlik farkına göre farklı olmalıdır. Örneğin ABD'de bölgeler arasında farklar vardır. 2010 yılında New England'da sanayi için 12.69 cent/kWh iken West North Central'da 5.71 Cent/kWh'tır. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yoktur. Benzeri bizde de uygulanabilir. Ayrıca, şehirler için sektör kısıtlaması yanlıştır. Yeni sektörlerin önünü tıkamaktadır. Proje bazında değerlendirme yapılmalıdır. Atıl kapasite olan sektörlerde dahi eski teknoloji yerine yeni teknolojiler rekabetçi olabilmektedir. Yatırım için alınacak tüm mal ve hizmetler KDV'den muaf olmalıdır."

Teşviklerden eski, yeni tüm firmaların yararlanması gerektiğini belirten Ertekin, "Geri kalmış bölgelerde kullanılacak ithal makine ve hammaddeden, vadeli ithalatta KKDF alınmamasını öneriyoruz. Öte yandan, kıdem tazminatlarının işveren yükümlülüğünden çıkarılması, işçi mesai ücretlerinden SGK kesintisi yapılmaması, Türkiye İş Kurumu, İGEME, KOSGEB'in destekleri devam etmelidir. Teşvikli sektörlerin yeniden yapılandırılması aşamasında ise ilimizde teşvik edilen yatırım konularına 'Plastik ve Kauçuk Ürünler (iç ve dış lastikler hariç)' üretiminin ve yenilenebilir enerji üreten tesislerin imalatını yapan yatırımların eklenmesini de istiyoruz." şeklinde konuştu.