'Mukkadderat' Filminin Müziği Doğaçlama Hazırlandı

47

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde toplam 222 kısa filmin yer aldığı yarışmada 25 finalistten biri olan 'Mukkadderat' filminin müzikleri, Evdeyoklar Orkestrası tarafından film seyirci tarafından izlenirken hazırlandı.
Filmin yönetmeni Cenk Kaptan, çekim teknikleri, anlatımı ve senaryosuyla yenilikçi bir üsluba sahip olan Mukadderat filminin müziklerinin de tümüyle doğaçlama yapıldığını ve bir ilke imza attıklarını söyledi. Türkiye için bir ilk olan doğaçlama film müziğinin dünyada sessiz sinemalara uzanan bir geçmişi bulunduğunu ifade eden Kaptan, sinema tarihinde ses sorununun çözümüyle unutulan doğaçlama müziğin, çektikleri filmle tekrar hatırlandığını belirtti. Kaptan, "Sinemanın ilk zamanlarında film teknolojisi
vardı ama ses kaydedilemiyordu. Sessiz sinema olarak adlandırılan bu dönemde film gösteriminin yapıldığı yerde orkestralar doğaçlama şekilde filmi müzikle seslendiriyorlardı. Müzikler filmdeki hareketlere ve ambiyansa göre yapılıyordu" dedi.

"FİLM 45 GÜNDE TAMAMLANDI"
Evdeyoklar Orkestrası'ndaki müzisyenlerin filmi ilk kez seyirciyle birlikte izlerken işitsel hale çevirdiklerini anlatan Kaptan, "Görselliği aynı anda doğaçlama şekilde işitsel hale getirmiş olduk. Evdeyoklar Orkestrası doğaçlama müzik konusunda başarılı çalışmalar yapan, değerli müzisyenlerin bir araya geldiği bir oluşum. Birer seyirci olarak izledikleri filmin hissettirdiklerini aynı anda müziğe çevirdiler. Biz de bunları filmde kullandık. Sinemanın özüne yönelik bir üslup kullanmak istedik. Ortaya
çıkan sonucun, tahminimin ötesinde olduğunu söyleyebilirim. İzleyicilerin de beğeneceklerini umuyorum" diye konuştu.
Kaptan, yapımında 60 kişilik bir ekibin görev aldığı filmin çekimlerinin 45 günde tamamlandığını kaydetti.

"HEYECAN VERİCİ BİR DENEYİMDİ"
Filmin müziklerini yapan Evdeyoklar Orkestrası gitaristi Can Uğur ise bir sinema filminde doğaçlama müzik yapmanın heyecan verici bir deneyim olduğunu söyledi. Uğur, "Bizim için bir bağımsız sinema filmine doğaçlama müzik yapmak çok heyecan verici oldu. Karşınızdaki görüntünün sizde uyandırdığı duyguyu 6 kişiden oluşan bir orkestra olarak aynı anda işitsel forma çevirmek, ihtimallerin hesap edilemediği bir macera gibiydi. Bunun daha önce denenmemiş bir şey olması da bizim için diğer bir cazibe konusuydu"
dedi.
Seyircilerle birlikte filmi sessiz olarak izlerken canlı temalar bestelediklerini anlatan Uğur, "Daha sonra stüdyoya girerek sahnelere göre yaptığımız müzikleri biçimlendirdik. Yaklaşık 3 saat içinde 14 parça kaydettik. Filmin müziklerini ayrı bir albüm olarak hazırlayacağız. Sanıyorum yaz sonu piyasaya çıkacak" diye konuştu.