30 yıl vadeli bonolar kapış kapış

Dünyada 2010 yılında yapılan ilk avrobond ihracını Türk Hazinesi yaptı.

30 yıl vadeli bonolar kapış kapış
30 yıl vadeli bonolar kapış kapış
İhracın 3.5 katı talep gelmesine rağmen Hazine 2040 vadeli tahvilden 2 milyar dolarlık satış yapmayı tercih etti. Bu ihraç ile Hazine 2010 dış borçlanmasının yüzde 37'sini karşıladı

Hazine Müsteşarlığı gerçekleştirdiği 2 milyar dolarlık 2040 vadeli Global Dolar tahvil ihracına yabancı yatırımcının ilgisi büyük oldu. Tahvilin yüzde 43’ü Avrupa, yüzde 30’u ABD, yüzde 2’si Asya olmak üzere toplam yüzde 75’i uluslararası yatırımcılara satılırken, söz konusu ihraç ile Hazine 2010 yılı Borçlanma Programı’nın yaklaşık yüzde 37’si karşıladı. Bankacılık çevreleri ihracın yaklaşık yüzde 25’lik kısmının Türk bankalarınca satın alındığını da kaydetti.

Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada, 2010 yılı dış borçlanma programı çerçevesinde 2040 vadeli Global Dolar tahvil ihracı için dün HSBC, JP Morgan ve UBS yatırım bankalarına yetki verildiği anımsatılarak, anılan ihracatın tamamlandığı, ihraç miktarının 2 milyar dolar olarak gerçekleştiği belirtildi.

Bu tutarın, 2005 yılında ihraç edilen 2025 vadeli tahville birlikte bugüne kadar bir defada gerçekleştirilen en büyük ihraç tutarını temsil ettiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

“Bu ihraç ayrıca, gelişmekte olan ülkeler tarafından yapılan 30 yıl vadeli ihraçlar arasında bugüne kadar tek seferde gerçekleştirilen en yüksek tutarlı işlem olmuştur. 30 Mayıs 2040 vadeli tahvilin yatırımcıya getirisi yüzde 6.85 olarak gerçekleşmiş olup, benzer vadedeki ABD Hazine tahvillerine göre getiri farkı (spread) 224.7 baz puandır. Tahvile beş kıtadan, 25 farklı ülkeden toplam 250 civarında yatırımcı, ihraç tutarının 3.5 katının üzerinde bir talep göstermiştir. Bu uluslararası yatırımcılar arasında dünyanın önde gelen kurumsal yatırımcıları önemli bir paya sahip bulunuyorlar.”

Tahvilin yüzde 43’ü Avrupa, yüzde 30’ü ABD, yüzde 2’si Asya olmak üzere toplam yüzde 75’inin uluslararası yatırımcılara satıldığına dikkat çekilen açıklamada, yüzde 25’inin ise yüzde 25’inin Türkiye’deki yatırımcılara satıldığı belirtildi. Açıklamada, “Söz konusu ihraç ile 2010 yılı borçlanma programının yaklaşık yüzde 37’si karşılanmış bulunmaktadır. İhraca ilişkin tutar 12 Ocak 2010 günü hesaplara girecektir” denildi.

2010 yılının ilk borçlanmasını yapan Türkiye istediği faiz ve tutarda borçlandı

Hazine’nin dün gerçekleşen ihracının tutar ve faiz açısından son derece başarılı bulan bankacılar, arza ilişkin şu değerlendirmede bulundular:

“Türk Hazine’si talep, satış tutarı ve faiz anlamında çok başarılı bir avrobond ihracı gerçekleştirdi. Bu başarıda gerek global piyasaların aşırı likit olması, gerek faizin cazibesi, gerekse Hazine’nin doğru dış borçlanma politikası son derece etkili oldu.

Çünkü Türkiye 2010 yılında uluslararası piyasalardan ilk dış borçlanma yapan ülke oldu. Bu aslında doğru bir strateji çünkü ilerleyen aylarda diğer gelişmekte olan ülkelerin tahvil ihraçları başlayacak. Örneğin Rusya bu yıl uluslararası piyasalar kanalıyla tahvil ihracı yoluyla 17 milyar dolar borçlanma öngörüyor. Yakında bu ülkeyi avrobond ihracı için uluslararası piyasalarda görebiliriz. Tabii Rusya’nın dışında çok sayıda ülkede de sıraya girecek. Bu anlamda Türkiye elini çabuk tuttu ve ilk tahvil ihracı yapmanın avantajını yakaladı.Türk Hazine’si bu yıl için 5,5 milyar dolarlık bir avrobond ihracı öngörüyor. Bunun 2 milyar dolarını yılın ilk günleri yapması piyasalar açısından da büyük moral oldu. Bu da tahvil ihracının bir diğer olumlu tarafı.”

Yabancı bankaların yanı sıra Türk bankalarının da Hazine’nin 30 yıllık tahviline yoğun talep gösterdiği öğrenildi. Hazine’nin açıklamasında 2 milyar dolarlık tahvil ihracının yüzde 75’inin ağırlığı Avrupa ve ABD’li yatırımcılar olmak üzere uluslararası yatırımcılara satıldığı, yüzde 25’lik kısmının da Türk bankalarınca alındığını ortaya koydu.

Bu arada dün ihracı tamamlanan 30 yıllık Türk avrobondları uluslararası piyasalarda işlem görmeye başladı. 98,655’den işlem gören Türk avrobondlarının ilk saatlerde fiyatı 99 doların üzerine kadar çıktıktan sonra gelen kâr satışlarıyla ihraç fiyatının hemen altından işlem görmeyi sürdürdü...