İnternet kitapçıların yerini tutar mı?

Eski kitapları artık internetten bulmak mümkün olacak.

İnternette kitap projeleri revaçta.

İnternet, sahaf dükkânlarına ciid bir rakip olmuş durumda. Amazon.com'un 2003'te 'The British Library' (Britanya Ulusal Kütüphanesi) ile hayata geçirdiği projeyle eski kitapları arayanlar dükkân dükkân gezmekten hoşlanmayanlar çok mutlu olmuştu. Ayrıca tarihi kitaplarınverileri dijital ortamda daha ulaşılabilir hale gelmişti.

Amazon.com, 'British Library'nin 150 milyon 'kalemlik' envanterini kılavuz olarak kullanarak sanal bir 'ender eski kitap' bölümü oluşturarak, kendisine ciddi bir pazar yarattı. Amazon.com aracılığıyla yüzlerce yıl önce yayımlanmış kitapların varlığından haberdar olan kitap kurtları ve araştırmacılar, bu kitapları elinde bulunduranlarla temasa geçip, alışveriş yapmaya başladı. Bu yeni sanal sektör kısa sürede tüm dünyayı kapsadı ve başka internet siteleri de benzer uygulamalartı hayata geçirdiler. 1753 yılında kurulan The British Library'ye her yıl en az üç milyon kitap dahil ediliyor. Kütüphane, MS 1000 yılından günümüze kadar belli başlı tüm dillerde yayın barındırıyor. Bu nednle Amazon.com British Library ile lisans anlaşması yaptığı için avantajlı durumda. Bu anlaşmanın Amazon. com'a yılda en az on milyon sterlin kazandırdığı tahmin ediliyor.

Peki internetten alışveriş yapmanın artık hemen her alanda mümkün olması sahaflık sektörünü nasıl etkiler? Sanırım bunun cevabı 2 sene önce Ömer Bahadur'un kurduğu Nadir Kitap internet sitesinde saklı. Sahaflığın en dünya çapında en köklü merkezlerinden biri olan İstanbul'lu bir sahafl tarafında kurulan bu site internetin nasıl da her alanda gitgide göz ardı edilemez şekilde yayıldığını gösteriyor.

Şahsen çok yoğun çalışan biri olarak internetin sağladığı tüm kolaylıkları hemen benimseyip hayatıma adapte ederim. bu nedenle de bir çok teknolojik gelişmenin ilk kullanıcılarından biri olmuşumdur. Ama hiçbir zaman sanal dünyanın , beş duyuma hitap eden gerçek hayatı geçebileceğine inanmadım. Pratik olmanın konforu bana göre hiçbir zaman keyif verici şeylerin yerini alamaz. Parlak ekran önünde fareyi tıklayarak bir kaç dakikada halledilecek bir alış veriş hiç bir zaman bir sahaf dükkanına gidip o kitap kokusunu koklayıp, saatlerce eski kitapları karıştırmanın keyifi ile yarışamaz. Peki başlıktaki soruya cevabım ne mi? Cevabım hayır. Teknoloji hayatı kolaylaştırı ve vazgeçilmez bir unsurdur ama sadece tamamlayıcı ve destekleyicidir asla gerçek hayatın dengi olamaz, olmamalıdır. Özetle sahaflarımız dahil her şey olduğu gibi kalsın ama modern hayatı kolaylaştırmak için benzer hizmetler internette de alternatifler yer alsın.