Aborijinlere 'Kirli' İade

Avustralya hükümeti, nükleer deneme yapılan radyasyonlu topraklarını iade etti.

Avustralya’da, İngiltere’nin 1950’li yıllarda yaptığı yeraltı nükleer denemelerinde kirlenen toprakları yerli Aborijinlere iade edildi.

Nüfusun yüzde 2 buçuğunu oluşturan Aborijinler, yaşam şartları açısından halen Avustralya toplumunun en alt kesimini oluşturuyor.

İngiltere 1950’li yıllarda Avustralya’da yeraltında bir dizi nükleer deneme yaptı.

Denemeler sonrasında nükleer atıklarla kirlenerek insanlar için zararlı hale gelen güney bölgeleriyle bazı adalarda milyonlarca dolar harcanarak temizleme çalışmaları yapıldı.

Yakalandıkları kanser ve cilt hastalıkları gibi sağlık sorunlarından, nükleer denemelerde maruz kaldıkları radyasyonu sorumlu tutan bir grup emekli askerin tazminat davası ise sürüyor.

Avustralya hükümeti yerli halk Aborijinlere denemeler için ellerinden alınan ancak yüksek radyasyon oranıyla hala insan sağlığı için tehlikeli olduğu belirtilen toprakları iade etti.

Ülkenin ilk nükleer atık istasyonu da kuzeyde Aborijin topraklarında kurulmuştu.

Aborijinler, Avustralya Toplumunun En Alt Kesimi
Nüfusun yüzde 2 buçuğunu oluşturan Aborijinler, yaşam şartları açısından halen Avustralya toplumunun en alt kesimini oluşturuyor.

Sayıları 460 bine gerileyen Aborijinler 1967’de yapılan referandum sonrasında oy verme, özel mülkiyet hakkı gibi temel vatandaşlık haklarını kazanabildi.

Okullarda ırk ayrımı ise 80’li yıllarda kalktı.

İşsizlik, sağlık ve yoksulluk sorunlarıyla mücadele eden Aborijinler ülkedeki cezaevlerindekilerin de dörtte birini oluşturuyor.

Avustralya beyaz göçmenlerin 200 yıllık yönetimi sırasında yapılan tüm haksızlıklar ve işlenen suçlar, özellikle de ailelerinden alınan çocuklar için özür dilemişti.