TÜSİAD Yeni Başkanı Ümit Boyner

Tek liste ile seçime giren Ümit Boyner, TÜSİAD'ın yeni başkanı seçildi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) yeni yönetim kurulu seçimi tamamlandı.

TÜSİAD 40. genel kurulunda gerçekleştirilen seçimlerde 200 üye oy kullanırken, 2 geçersiz oya karşılık 198 üyenin oyuyla, Ümit Boyner, Lucien Arkas, Mehmet Ali Aydınlar, Cansen Başaran Symes, Tayfun Bayazıt, Haluk Dinçer, Erman Ilıcak, Ali Kibar, Volkan Vural ve Muharrem Yılmaz'dan oluşan yeni yönetim kurulu seçildi.

Genel kurulun divan başkanı Sedat Aloğlu, seçim sonuçlarını duyurduğu konuşmasında, ''Yönetim Kurulu, zaten 2 aylık bir süreç içerisinde oluştu. Bu dönem içerisinde kendi aralarındaki görev bölümlerini de önceden bir anlamda oluşturmuşlardı. Bu görev bölümü ve başkan seçme konusu en kısa şekilde halloldu. Kendi aralarında yaptılar ve bu şekilde önümüzdeki 2 yıl TÜSİAD'a ülkeye, hizmet verecek olan Yönetim Kurulu belirlenmiş oldu'' ifadelerini kullandı.

KOÇ: BASKILAR UYGULANDI
Toplantıda, geçirdiği deniz kazası nedeniyle genel kurula gelemeyen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç'un konuşması banttan yayınlandı. Koç, konuşmasında, bugün yalnızca TÜSİAD hakkında konuşmak istediğini ifade etti.

TÜSİAD'ın bu yıl 39'uncu yılını geride bırakacağını söyleyen Koç, 39 yılın bir ülkenin tarihinde uzun bir süre olmadığını, buna karşılık Türkiye'de bağımsız sivil ve gönüllü iş dünyası kuruluşları açısından benzeri olmayan bir sürekliliğin ve kararlılığın göstergesi olduğunu belirtti. TÜSİAD'ı 39 yıl ayakta tutan zenginliğin, farklılıkların birliği olduğuna işaret eden Koç, "Her kritik rapordan sonra TÜSİAD'ın çatladığını ileri sürmeye hevesli çevreler ortaya çıkmıştır, ama TÜSİAD güçlenerek yoluna devam etmiştir" dedi.

Koç, "39 yıldır TÜSİAD'ın partiler üstü kalmasını, ekonomide, siyasette, sosyal konularda taraf olup taraftar olmamasını sağlayan da bu yapıdır. Hemen her hükümet, övgü ve takdirlerimizi memnuniyetle karşılarken, gerektiği zaman yönelttiğimiz eleştirilerimizden ise fazlasıyla rahatsız olmuş, hatta zaman zaman konuşmamızı engellemek için demokrasilerde olmaması gereken tarzda polemikler yaratmış, baskılar uygulamıştır. Ön cephede genellikle derneğin başkanı gözüktüğü için, kimi başkanlarımız kişisel olarak da hedef tahtasına oturtulmuştur" dedi.

YALÇINDAĞ: TOPLUMSAL VE SİYASAL HUZURA KAVUŞMUŞ DEĞİLİZ


Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da, konuşmasına, 3 yıl önce başladığı TÜSİAD Başkanlığı görevinden bugün ayrılacağını, son kez bu sıfatla üyelerin huzurunda olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek başladı.

Geçtiğimiz 3 yılın, Türkiye'de köklü siyasi değişikliklerin yaşandığı, dünya ekonomisinin derin bir kriz yaşadığı döneme denk geldiğini belirten Yalçındağ, sıkıntıların ya da yaşanan çalkantıların sona erdiğini söylemenin mümkün olmadığını ifade etti. Ancak bu çalkantılardan sonra ortaya çıkacak tablonun herkes açısından sağlıklı ve ümit verici olacağından şüphe etmediğini dile getiren Yalçındağ, dünyanın ekonomik ve siyasal olarak, benzeri ancak büyük yapısal dönüşüm dönemlerinde görülen bir değişimden geçtiğini, 1930'lardan bu yana yaşanan en derin ekonomik krizin ortaya çıkardığı tabloda küresel ekonomik gücün sanayileşmiş batı dünyasından BRIC ülkelerine doğru kaydığını anlattı.

BOYNER'E TAVSİYELER

-Ümit benim yıllardır arkadaşım. Zaten son 3 yıldır da yönetim kurulunda, birlikte yakın çalışmaktayız. Olabilir, kadın olmasından dolayı daha sempatiyle yaklaşıyor olabilirim.

-Polemiğe girmemesini tavsiye edeceğim. Ama ben de çok dikkatli davranmama rağmen, bazen kaçınılmaz oluyor. Özel hayatıyla başkanlık sürecini dengelemek çok zor olacaktır diye düşünüyorum. Eşler daha fedakar, ama çocuklar nezdinde biraz sıkıntı çekiliyor. Ümit'in de bunlara dikkat etmesini söyleyeceğim.

-Çok iyi hazırlanmak ve çalışmak gerekiyor. Ümit, çok çalışkan bir arkadaşım ondan hiç şüphem yok, yetenekli. İyi olacaktır diye düşünüyorum.

BM'NİN DÜZENLENMESİ GÜNDEMDE
Ekonomide tanık olunan bu güç kaymasının bir sonucu olarak kalkınmakta olan ülkelerin dünya siyasetinde daha fazla söz sahibi olmak istediğini belirten Yalçındağ, "Dünyada yeni bir güç dağılımı ve dengesi şekillenirken BM'nin örgüt yapısının da daha katılımcı ve demokratik bir yönde bugünün gerçeklerine uyacak şekilde yeniden düzenlenmesi gündemde... Türkiye bu tablo içinde öne çıkan bir ülkedir. G20 üyesi ve bölgesel bir güç olarak profili yükselen bir devlettir. Merkezinde bulunduğu hepsi de sorunlu, çevre bölgelerin ekonomik dinamosu konumundadır. Batı'ya açık, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olmasından dolayı Türkiye'nin yumuşak gücüyle etrafını etkileyebilen bir ülke haline geldiğini görüyoruz" dedi.

Yalçındağ, gelecek dönemin uluslararası dinamikleri, enerjinin jeopolitiği ve ekonomisinin Türkiye'yi, uluslararası sistemde daha öne çıkaran bir rol oynamaya neredeyse ittiğini, ancak bu potansiyelin hayata geçirilmesi için gereken toplumsal ve siyasal huzur, mutabakat zemini ve dayanışma ruhuna henüz ulaşılmadığını kaydetti.

GÜNDEM MADDELERİ...
Toplantının gündem maddeleri, 2009 yılı bütçesi harcamaları ile 2009 yılı çalışma programının onaylanması ve 2010 yılının bütçesinin onaylanmasının ardından, Yönetim Kurulu ve Denetçilerin ibra edilmesi, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerinin seçimi ile 2010 yılı çalışma programının sunulması şeklinde sıralanıyor.

Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen TÜSİAD Başkanlar Konseyi toplantısında, halen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ümit Boyner'e yeni dönemde başkanlık görevini üstlenmesinin tavsiye edilmesi kararı alınmıştı