Kurtlar Vadisi krizi büyüyor

Usta Gazeteci Zeynep Gürcanlı, Türkiye- İsrail arasındaki Kurtlar Vadisi krizini yorumladı...

Kurtlar Vadisi krizi büyüyor
  Kurtlar Vadi ' sindeki sahneyle başlayan İsrail-Tü ; rkiye krizi dü ; n Tel Aviv Bü ; yü ; kelç ; isinin Dışişleri Bakanlığı ' nda aşağılanmasının ardından şiddetlendi . Peki tü ; m bunların anlamı ne , neden şimdi , İsrail ' de neler oluyor?
Tü ; rkiye-İsrail ilişkilerinde , &ldquo ; şahinler&rdquo ; yine devrede .
İsrail ' de , Dışişleri Bakanı Lieberman ' ın başını ç ; ektiği , &ldquo ; dü ; şmanlarımız Suriye ve Lü ; bnan ile bü ; tü ; nleşen , İran ' a sü ; rekli gö ; z kırpan Tü ; rkiye ' ye gü ; nü ; nü ; gö ; sterelim&rdquo ; cephesi , darbeyi en hassas yerden vurdu ;
Tü ; rkiye ' nin onuruna , saygınlığına karşı harekete geç ; ti .
İsrail , kamu diplomasisini en iyi bilen , en iyi uygulayan ü ; lkelerden biridir .
Bunun iç ; in de , tü ; m dü ; nyadaki hassasiyetleri , ü ; lke gü ; ndemindeki tartışmaları iyi izler , iyi tahlil eder İsrailliler .
Tü ; rkiye ' de , yaklaşık 10 yıl ö ; nce , bir fotoğrafın etrafında kopan fırtınadan da elbette haberleri vardır .
Washington ' da , Beyaz Saray ' da , dö ; nemin Başbakanı Bü ; lent Ecevit ' in , dö ; nemin ABD Başkanı Bill Clinton ile birlikte gö ; rü ; ntü ; lendiği fotoğraftan bahsediyorum .
Fotoğrafta Ecevit ayakta dururken , Clinton bir koltuğa ilişmiş durumdaydı .
Bu fotoğraf Tü ; rk kamuoyunda , &ldquo ; Ecevit , Clinton ' un talimatlarını bekleyen memur gibi gö ; rü ; nü ; yor&rdquo ; eleştirileri nedeniyle ç ; ok tartışıldı .
Ü ; stelik bu tartışmalar , Clinton ' un ve ABD yö ; netiminin , &ldquo ; kesinlikle bö ; yle bir amaç ; , bö ; yle bir imaj olmadığı&rdquo ; yö ; nü ; ndeki aç ; ıklamalarına , telkinlerine rağmen , gü ; nlerce sü ; rdü ; tartışmalar .
Şimdi İsrailli Bakan Yardımcısı Ayalon , İsrail ' deki Tü ; rk Bü ; yü ; kelç ; isi Oğuz Ç ; elikkol ile ç ; ok benzer bir fotoğraf veriyor , ü ; stelik &ldquo ; belki de basın amacımızı anlayamaz&rdquo ; diye , bir de fotoğrafın amacını iyice aç ; ıklıyor ;
' Yalnızca bizden aşağıda oturduğunun ve bu odada sadece tek bir bayrağın olduğunun gö ; rü ; lmesini istedik . . . '

TAM BİR PUSU

Kısacası , Tü ; rkiye Bü ; yü ; kelç ; isi ' ne tam bir &ldquo ; pusu&rdquo ; hazırlanmış .
Bilerek ve isteyerek , Ç ; elikkol , Ayalon ' dan &ldquo ; daha aşağıda&rdquo ; bir pozisyona yerleştirilmiş .
Kurtlar Vadisi dizisinde , sadece &ldquo ; senaryo&rdquo ; gereği gerç ; ekleştirilen olaylar , İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından tam tersine ç ; evrilmiş , gerç ; ek dü ; nyaya taşınmış .

ŞAHİNLERİN AMACI ; BARAK GEZİSİNİ İPTAL ETTİRMEK

Peki bu &ldquo ; pusu&rdquo ; neden kurulmuş olabilir?
Bunu , İsrail iç ; politikasında aramak gerekiyor .
İsrail ' de mevcut koalisyon hü ; kü ; metinde iki kanat var ;
Tü ; rkiye ' ye &ldquo ; haddinin bildirilmesi gerektiğini&rdquo ; savunan şahin kesim , Dışişleri Bakanlığı ' nda yuvalanmış durumda .
Ehud Barak ' ın kontrolü ; ndeki Savunma Bakanlığı ' nda ise , &ldquo ; Tü ; rkiye ç ; ok ö ; nemlidir . Kaybedilmemelidir . Sorunlar , kapalı kapılar ardında konuşarak ç ; ö ; zü ; lebilir&rdquo ; yaklaşımı hakim .
Ve bu gö ; rü ; şü ; n en bü ; yü ; k savunucusu Savunma Bakanı Ehud Barak , Pazar gü ; nü ; Ankara ' ya resmi bir ziyarette bulunacak .
Zamanlama bu aç ; ıdan ö ; nemli .
İsrail ' de Dışişleri Bakanı Lieberman liderliğindeki şahinler , bü ; yü ; k ihtimalle sıcak mesajların verileceği bu ziyareti &ldquo ; torpillemeyi&rdquo ; amaç ; ladılar dü ; nkü ; ç ; ıkışla .
Kriz nedeniyle Barak ' ın ziyareti iptal etmesini sağlamaya ç ; alıştılar .
Ancak son durum şu ;
Barak , herşeye rağmen gelme niyetinde .
İsrail tarafı , Barak ' ın Pazar gü ; nü ; yapılacak ziyaretinde &ldquo ; herhangi bir değişiklik olmadığını&rdquo ; sö ; ylü ; yor .
Bunun anlamı şu ;
İsrail ' li &ldquo ; gü ; vercinler&rdquo ; herşeye rağmen , durumu kurtarma peşinde .
Gö ; zler şimdi Ankara ' ya dö ; nmü ; ş durumda .

BAKAN DAVUTOĞLU : Ö ; NCE İYİCE ANLAYALIM

Tü ; rk tarafında ise , şimdilik soğukkanlılık hakim .
Halen İngiltere ' de temaslarda bulunan Ahmet Davutoğlu ' nun krize ilk tepkisi , &ldquo ; ö ; nce kim ne demiş , nasıl davranmış anlayalım&rdquo ; şeklinde .
Dışişleri , herşeyi gö ; zden geç ; irip , hesaplamadan herhangi bir tepki vermek niyetinde değil .
Konu , halen Ankara-Londra hattında , Başbakan Erdoğan , Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Pazar gü ; nü ; Barak ' a evsahipliği yapmayı planlayan Savunma Bakanı Vecdi Gö ; nü ; l ekseninde tartışılıyor .
Tepki ise , birkaç ; saat iç ; inde , en geç ; akşam ü ; stü ; saatlerinde netleşecek .

Zeynep Gü ; rcanlı