Doğan, uzlaşma talebini geri çekti
Maliye Bakanlığı'nın Doğan Yayın Holding'e (DYH) kestiği 3 milyar 755 milyon liralık vergi cezasına ilişkin yeni bir gelişme daha yaşandı.
DYH'ye bağlı ortaklıklar tarhiyat öncesi yaptıkları uzlaşma talebini geri çekti. Buna göre Maliye'nin randevu verdiği 23 Eylül'de taraflar uzlaşma masasına oturmazken süreç yeniden başlayacak. Buna göre gelirler kontrolörleri tarafından düzenlenen rapor tarhiyat öncesi yapılan uzlaşma talebi geri çekildiği için vergi dairesine gönderilecek. Vergi aslı ve cezası burada hesaplanıp firmaya ihbarlı tebligat yapılacak. Bu tebligatın ardından 30 günlük süre içerisinde Doğan Yayın Holding'in bağlı ortaklıkları ya tekrar uzlaşma talep edecek ya da mahkeme süreci başlayacak. Edinilen bilgilere göre tarhiyat öncesi uzlaşma talebi geri çekildiği için ikinci bir uzlaşma istenmesi halinde pazarlığın Ankara'da yapılma ihtimali ağırlık kazandı. Üst düzey bir yetkili, "Rakam yüksek, büyük ihtimalle uzlaşma talep edilmesi halinde taraflar İstanbul yerine merkezde masaya oturur." dedi. DYH'nin, uzlaşma talebini mesai bitimine az bir süre kala geri çektiği belirtildi.
Konuya ilişkin olarak Doğan Yayın Holding'in dün akşam Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yer alan açıklamasında, doğrudan bağlı ortaklık Doğan TV Holding AŞ ile dolaylı bağlı ortaklıklar D Yapım Reklamcılık ve Dağıtım AŞ, Doğan Prodüksiyon Hizmetleri AŞ ile Alp Görsel İletişim Hizmetleri AŞ'nin 2005, 2006 ve 2007 hesap dönemlerine ait vergi inceleme raporları ile ilgili olarak, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Kontrolörleri'nin, bağlı ortaklıkların talebi üzerine tarhiyat öncesi uzlaşmaya davet ettiği hatırlatılarak, "Bağlı ortaklıklarımızın Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvuruda bulunarak tarhiyat öncesi uzlaşma taleplerini geri çektikleri öğrenilmiş bulunmaktadır." denildi. İlgili vergi dairesinin vergi aslı ve cezasına ilişkin tarhiyat işlemini yaparak, bağlı ortaklıklara yazılı olarak tebliğ etmesinin beklendiği kaydedildi.
DYH'den konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Söz konusu tebligatların yapılmasını takiben, adı geçen bağlı ortaklıklarımız, yasal süresi içerisinde tarhiyat sonrası uzlaşma talebinde bulunabilecekleri gibi, herhangi bir talepte bulunmaksızın doğrudan vergi dairesi aleyhine dava da açabileceklerdir. Tarhiyat sonrası uzlaşma talebinde bulunulması durumunda, uzlaşma süreci sonuçlanıncaya kadar dava açılması usulen mümkün bulunmamaktadır."
Rekabet Kurumu'ndan Doğan Yayın'a 'reklam' soruşturması
Rekabet Kurumu (RK), Doğan Grubu medya şirketlerine reklam yeri satışları sebebiyle soruşturma başlattı. Habertürk Gazetesi'nin şikayeti üzerine konuyu inceleyen Kurul, soruşturma açılmasına karar verdi. Kurul'dan yapılan açıklamada şikayet üzerine Doğan Yayın Holding, Hürriyet Gazetecilik, Doğan Gazetecilik, Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık ve Doğan Daily News Gazetecilik ve Matbaacılık haklarında inceleme yapıldığı bilgisine yer verildi. İnceleme sonucunda "Doğan Grubu'nun yazılı medya (gazetecilik) alanına yönelik reklam yeri (mecra) satışındaki uygulamalarla Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ihlal edilip edilmediğinin tespiti için soruşturma açılmasına karar verildi." denildi. Bu arada Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Vatan Gazetesi hisselerinin Doğan Grubu'na devrine ilişkin Rekabet Kurumu kararının, "koşullara ilişkin kısmının'' yürütmesinin durdurulmasına yapılan itirazı reddetti.