Ankara'yı karıştıran 18,5 milyar Dolar

İran, kamyonlarla kaçırıldığı iddia edilen 18.5 milyar Doları sordu.

İran, IMF'ye bir mektup yazarak Türkiye'ye getirildiği iddia edilen 18.5 milyar Dolarlık paranın araştırılmasını istedi. Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, aralarında eski Dışişleri Bakanı İbrahim Yezdi'nin de bulunduğu üç İranlı muhalif siyasetçi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a daha önce gönderdikleri bir mektuba cevap alamamalarının ardından, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'a konuya ilişkin bir mektup gönderdi.

GÜMRÜK YETKİLİLERİ EL KOYDU

Haberde paranın İran'dan yasadışı yollarla çıkanldığı yönündeki iddialara yer verildi. İranlı iş insanı İsmail Seferyan-Nasab'ın parayı Almanya üzerinden Türkiye'ye getirdiğini iddia etmesiyle konunun merak uyandırdığı vurgulanan haberde, Nasab'ın avukatının, paraya geçen ekimde' gümrük yetkililerince el konduğunu söylediği hatırlatıldı. Habere göre, avukat paranın devlet kasasına koyulduğunu iddia etti.

BU PARA IMF'DEN BORÇ ALMAKTAN KURTARDI

Paranın Türkiye'ye kamyonlarla taşındığı iddialarına yer veren Guardian ise, "Konu, küresel bir finans kuruluşunun soruşturacağı bir konu olmaktan çok bir Hollywood filmi senaryosunu andırıyor. Aralarında eski İran Dışişleri Bakanı İbrahim Yezdi'nin de bulunduğu üç muhalif İranlı siyasetçi IMF Başkanı Dominique: Strauss-Kahn'a bir mektup yazarak İran'dan kaçırıldığı iddia edilen bu paranın, ülkelerine ait olduğunu ve iade edilmesini istedi" dendi. Gazete, bazı iktisatçıların "Bu para Türkiye'yi IMF'den borç almaktan kurtardı" dediğini de aktardı.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI GÜLDÜ

Söz konusu iddiaların sorulduğu Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, gülerek bu iddiaları yalanladı. Yılmaz, ayrıca bu kadar parayı ve altını taşımak için en az beş TIR’ın olması gerektiğini vurguladı.

GÜMRÜK DEPOLARINDA YOK

Devlet Bakanlığından yapılan açıklamada,  İranlı bir iş adamı tarafından, varlık barışı çerçevesinde 7 Ekim 2008'de  Türkiye'ye gönderilen 7,5 milyar Dolar nakit para ve 20 ton altın cinsi eşyalara,  Ankara Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğünce el konulduğu ve Esenboğa civarında bir  depoda bekletildiği iddiasının mesnetsiz ve gerçek dışı olduğu bildirildi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı  açıklamada, dün bir televizyon kanalının haber bülteninde yayınlanan, Ankara  Barosuna kayıtlı avukat Şenol Özel'in, “İranlı bir iş adamı tarafından, varlık  barışı çerçevesinde 7 Ekim 2008'de Türkiye'ye gönderilen 7,5 milyar Dolar nakit  para ve 20 ton altın cinsi eşyalara, Ankara Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğünce el  konulduğuna ve Esenboğa civarında bir depoda bekletildiği”ne ilişkin iddiasına  yönelik açıklama yapma zorunluluğunun ortaya çıktığı belirtildi.

Açıklamada, söz konusu haberin ardından yapılan araştırma sonucunda,  Ankara Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğüne belirtilen tarih veya daha sonraki tarihler  arasında herhangi bir şekilde söz konusu eşyaların gelmediğinin belirlendiği  kaydedildi.

İlgili idareye bağlı gümrük antrepolarında ve geçici depolama yerlerinde  bu türden eşyanın mevcut bulunmadığı ve hiç kimsenin idareye bu eşyaların  geleceği veya gelip depolarda beklediği yönünde müracaatının olmadığı belirtilen  açıklamada, ayrıca konuyla ilgili olarak Gümrük ve Gümrük Muhafaza ekiplerinin  hiç kimseyi sorgulamadığının belirlendiği ifade edildi.