İngilizlerin efsanesi olarak bilinen MİNİ 50. yaşını kutluyor

60'lı yılların ikonu haline de gelen 'Mini', doğuşunu İngiliz BMC'nin mühendis Alec Issıgonis'in, 'Performansı ve alışkanlıkları bozmadan mümkün olan en küçük arabayı yap' sözlerine borçlu.

İngilizlerin efsanesi olarak bilinen MİNİ 50. yaşını kutluyor
 

Alec Issigonis de motoru enine , vites kutusunu da motorun altına yerleştirmeye karar verdi . Bu dâ ; hiyane karar , iç ; mekanı muhafaza ederek aracın 3 metre kadar kü ; ç ; ü ; lmesine imkan sağladı . Aracı yere daha da yaklaştıran mü ; hendis , bö ; ylece araca istisnai bir yol tutuşu da sağlamış oldu ve Mini Monte Carlo rallisini 3 kez kazanarak satışları uç ; urdu .

Mini ' nin esas ticari başarısı ise , John Lennon , Peter Sellers ya da Steve McQueen gibi yıldızların onu tercih etmesi ve efsanevi grup Beatles ' ın 1967 ' de Magical Mystery Tour ' filminde , 1969 ' da ' The Italian Job ' ta gö ; rü ; lmesiyle pekişti .

Yıllar iç ; inde satışlar dü ; şmeye başladı ve imalat 1994 ' te BMW tarafından satın alınacak olan Rover ' a geç ; ti . 4 Ekim 2000 ' de son Mini fabrikadan ç ; ıktı . Mini ' nin 5 , 5 milyon civarında satmış olması , BMW ' yi , 2001 yazında otomobili yeniden ç ; ıkarmaya itti .

Daha modern , daha gö ; sterişli olan yeni model , ablasından daha parıltılı bir satış başarısına imza attı ve Nisan 2007 ' de milyonuncu araca ulaştı . Ancak ekonomik kriz , şubat ayında BMW ' yi de etkiledi ve Londra ' nın kuzeybatısında , Oxford yakınlarındaki tek Mini fabrikası ç ; alışanlarının yü ; zde 19 ' unu işten ç ; ıkarmak zorunda kaldı .