'Yerimizde olsanız ne yapardınız'

Başbakan Erdoğan, Belçika Başbakanı Yves Leterme'ye düzenledikleri ortak basın toplantısında Fehriye Erdal, sorusunu yöneltti.

Bir çalışma ziyareti için Türkiye’ye gelen Belçika Başbakanı Yves Leterme dün ilk olarak Cumhurbaşkanı Gül tarafından kabul edildi. Kabule Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Leterme daha sonra Başbakan Erdoğan’la bir araya geldi. Erdoğan ve Leterme, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İLK DIŞ GEZİSİ TÜRKİYE'YE

Erdoğan şunları söyledi: “İlişkilerimizi her alanda geliştirmeyi, özellikle terörle mücadele konusunda mevcut olan bazı yaklaşım farklılıklarımızı çözmek için de diyalog yolunu açık tutmayı tercih etmekteyiz. Bu bağlamda Belçika ile tesis edilen ve ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen adalet, içişleri, dışişleri bakanları üçlü görüşme mekanizmasının yararına ve devamının gerekliliğine inandığımızı karşılıklı olarak teyit ettik. Belçika, Temmuz ayında AB Dönem Başkanlığı’nı devralacak. Belçika’nın, bu dönemde AB müzakere süreci çerçevesinde ahde vefa ve hakkaniyet ilkelerine sadık kalarak yapıcı çalışmalarda bulunacağına inancımız tamdır.”

Başbakan olarak ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yaptığını ifade eden Leterme de bunun rastlantı olmadığını ve Türkiye’nin çok önemli bir ülke olduğunu belirterek şunları söyledi: “Belçika, Türkiye’nin bu adaylığına çok önem veriyor ve müzakerelerin iyi bir şekilde sonuçlanmasını ümit ediyor. Özellikle 2010 yılının ikinci yarısında buna yoğunlaşacağız. Müzakere sürecine şans vermek lazım. Bu ucu açık bir süreçtir, süreci kolaylaştırmak ve müzakereleri cesaretlendirmek lazım.”

Bir gazetecinin, Belçika’ya kaçan Özdemir Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal’ı kastederek “Bir teröristin Belçika’nın önemli iş adamlarından birini öldürüp kanundan kaçarak Türkiye’ye sığınması ve yargılamanın çok uzun sürmesi halinde tepkisinin ne olacağını” sorması üzerine Leterme, bir başbakanın hukukun verdiği kararları yorumlaması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını kaydederek, “Terörle ilgili konuda ima ettiğiniz kişiyle ilgili de süreç devam etmektedir. Burada bakanlar arasındaki görüşmelerin önemine değinmek istiyorum” dedi. Bir gazetecinin “Geçmişte yaptığınız açıklamalarda Türkiye için imtiyazlı ortaklık teklifiniz olmuştu” hatırlatması üzerine

“Türkiye’deki Hrıstiyanların çarmıha gerildiğini düşünüyor musunuz?” şeklindeki soruyu yanıtlayan Leterme, Fener Rum Patriği Bartholomoes ile İstanbul’da çok önemli bir görüşmesinin olduğunu ve kendilerine daha fazla özgürlük sağlamak açısından hükümetin yürüttüğü çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini ifade etti.

TAM ÜYELİĞİNİZİ DESTEKLİYORUZ

Bir gazetecinin “2010’da Türkiye’nin AB üyeliğine yoğunlaşacağınızı söylediniz. Geçmişte Türkiye için imtiyazlı ortaklık teklifiniz olduğunu biliyoruz. Açıklamalarınızdan bu fikrinizden vazgeçerek Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğiniz sonucunu çıkarabilir miyiz?” sorusuna Leterme “Bu konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum ancak şunu söyleyebilirim, Belçika hükümeti olarak Türkiye’nin tam üyeliğini destekliyoruz” yanıtını verdi.