Dubai'de hayat nasıl devam ediyor?

Borçlarına yapılandırma isteyerek dünyanın dikkatini üzerine çeken Dubai emirliğinde hayat devam ediyor.

Ana gelirleri turizm, finans ve emlaktan oluşan, dünyanın en yüksek binasının ocak 2010'da açılması öngörülen ve Dubai World'un borç yapılandırma talebi üzerine dünyada ''yeni bir finansal kriz mi geliyor?'' korkusunu yaşatan kentte, krizin yoğun etkisi gözlenmiyor.

Gece gündüz yapımı süren binaları ile açık hava şantiyesi görünümüne sahip kente daha önce gelenler, ''inşaat çalışmalarında daha önceki yoğunluk gözlenmediğini kaydederek, bunu ekonomik durgunluğa yol açan krizin etkisine bağlıyor.

Kolları ve dizleri örten ''saygılı kıyafetler giyilmesi'', ''öpüşme ve aleni sevgi gösterileri yapılmaması'', ''alkol ve sigara kullanılmaması''nı içeren ahlaki kurallara sahip ve dünyanın önde gelen markalarının bulunduğu büyük alışveriş merkezlerinde, çok dolu olmasa da insanlar alışverişe devam ediyor, lüks restoran ve kafelerde yemek yiyor.

Mağazaların, fiyat indirimlerinin yanı sıra kampanyalarla alışverişi hızlandırmak için çaba gösterdiği de gözleniyor.

GAZETE VE YETKİLİLER OLUMLU

Bölge gazetelerinde, yaşanan duruma ilişkin pozitif yorumlar yer alırken, BAE merkezli Gulf News'in yetkililere dayandırdığı ''Dubai varlık satışı yapmayacak'' başlıklı haberde, Dubai Finans Departmanı Genel Müdürü Abdul Rahman Al Saleh, Dubai World'un yeniden yapılandırılmasında temel amacın, geçerli ticari varlık devamlılığını sağlama almak olduğunu belirtti.

Al Saleh, likidite ve nakit ulaşılabilirliğinin konu olmadığını, sorunun, şirketin geleceği olduğunu bildirerek, Dubai World ve Nakheel'in sorunlarının kaynağının, uzun dönemli projelere yapılan kısa dönemli borçlanmadan kaynaklandığını kaydetti.

Uzmanlara dayandırılan bir haberde, Dubai World'un borçlarının yönetilebilir olduğu vurgulanırken, Dubai'deki Moody's bankacılık analisti John Tofarides'in, Dubai World ve Nakheel'in borç yeniden yapılandırılması görüşme sürecinin, muhtemelen Dubai devletine, diğer devlet bağlantılı şirketlerini daha iyi biçimde desteklemeyi sağlayacağını söyledi.

Dubai borsası, haftanın ilk iki gününde düşüş yaşarken, bazı analistler, satış baskısının çoğunu, yabancı yatırımcıların fonlarını geri çekmesine bağladı.

Bazı analistler ise, Dubai borsasının özellikle aşırı satış yaptığına ve yeniden yapılandırma uygulamaya geçer geçmez, yatırımcıların şanslarını tekrar deneyeceğine ve ucuz hisse senedi biriktireceğine inanıyor.