El Beşir Türkiye'ye gelmiyor

El Beşir İSEDAK toplantısı için İstanbul'a gelecekti fakat bugun için Türkiye'ye gelmeyeceği ama daha sonra gelip gelmeyeceği konusunda kesin kararın henüz açıklanmadığı öğrenildi.

Sudan Devlet Başkanı El Beşir bugun için Türkiye'ye gelmiyor.

DARFUR KASABI


Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), 4 Mart 2009'da, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. El Beşir, Darfur'da insanlık ve savaş suçu işlemekle itham ediliyor.

İnsanlık suçları başlığı altında; cinayet, toplu infaz, işkence, tecavüz ve zorla uzaklaştırma yer alırken, savaş suçları başlığı altında ise; kasten masum sivillere yönelik saldırı emri vermek ve yağma yapmak bulunuyor.

Karara göre, bu suçlar, Darfur'daki sivillere karşı işlendi. Sivillerin büyük bölümünün, hükümet tarafından isyancı grupları desteklediği düşünülen Fur, Masalit ve Zaghava gruplarına mensup olduğu belirtilmişti.

200 BİN SUDANLI ÖLDÜ

BM verilerine göre, Darfur'da 4 yıldır süren iç savaşta en az 200 bin kişi öldü, 4 milyon kişi insani yardım olmaksızın yaşayamayacak durumda. 2.5 milyon insan ise yerlerinden oldu.

Sudan hükümetinin izniyle Afrika Birliği Barış Gücü Darfur'da asker bulunduruyor. Şiddet ise eskisi gibi olmasa da hala sürüyor.