ABD Bagram Cezaevi'ni genişletiyor

'Guantanamo'nun az bilinen ikiz kardeşi' Bagram cezaevi 60 milyon Dolara genişletildi.

Afganistan'da bölgenin en büyük ABD askeri merkezi, hava üssü ve işkence haberleriyle gündeme gelen Bagram hapishanesi 60 milyon dolar harcanarak yenilendi ve büyütüldü.

Guantanamo'nun aksine yakında kapatılması yönünde hiçbir ihtimal görünmeyen Bagram ABD askeri merkezini gazetecilere açan ABD ordusu, hapishanede bulunan binlerce tutuklu ile görüşülmesine ise izin vermedi.

Askeri üssün genişletilmesini değerlendiren insan hakları aktivistleri, haklarında hiçbir resmi suçlama bulunmayan binlerce Afgan ve diğer milletlerden mahpuslar için işkence ve 'barbarca muamele'nin devam edeceğini ifade etti.

Bagram'ın eski mahpuslarından Ömer Dighayes, Bagram cezaevinin 'bir toplama kampına' benzediğini söyledi.

"İnsanlar, sürüklenerek, işkence içinde dövüldüler" ifadesini kullanan Dighayes'in kardeşi hala Bagram Cezaevinde.

Fakat üssün komutanı General Mark Martins, ABD'nin 2001 işgalinden beri 'pek çok ders' aldığını, "şeffaflığa" önem vereceklerini söyledi.

'Guantanamo'nun korkunç ikizi'

Gizli cezaevleri ve işkence iddiaları üzerine çalışan insan hakları örgütü Reprieve yetkilisi Clara Gutteridge ise, şeffaflık hakkındaki tüm bu konuşmaların sonunda bile "ABD hükümetinin asla Bagram bulunan tutsakların isimlerinin basit bir listesini yayınlamaya yetmeyeceğini" söyledi.

Hiçbir tutsağın avukatla görüşmesine izin verilmediğini hatırlatan insan hakları aktivisti, Bagram konusunun Guantanamo'dan sonraki en büyük sorun olduğunu kaydetti.

Bagram hava üssü, Afganistan'daki en büyük Amerikan askeri merkezi ve yaklaşık 24 bin askeri personel ile özel firmaların çalışanlarına ev sahipliği yapıyor.

Şehir içine yayılmış yaklaşık 5.000 dönüm üzerinde Bagram'da genişletme çalışmalarının devam edeceği belirtiliyor.

Günlük bin yolcu ve 400 ton kargo kapasiteli askeri merkezde, bölge komutanı General Stanley McChrystal'ın ek 40 bin asker talebini karşılamak üzere yeni düzenlemeler yapılacak.

Bagram üssü Moskova'nın 1979-89 işgali sırasında, Sovyet kuvvetlerinin mücahitlerle savaşında hava desteği sağlamak için kurulmuş büyük bir Sovyet üssüydü.