Yeni biber çeşitleri geliştirildi

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) yaptığı çalışmalarla Türkiye'nin iki büyük ovası olan Bafra ve Çarşamba ovaları için yeni biber çeşitleri geliştirdi.

2004-2009 yılları arasında yürütülen, DPT tarafından desteklenen “Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşitlerinin Geliştirilmesi ve Tohumluk Üretiminde Kamu-Özel Sektör İşbirliği Projesi” kapsamında KTAE “Karadeniz Bölgesi Biber Gen Havuzunun Geliştirilmesi” adlı bir proje tamamlandı. Çalışma kapsamında Bafra ve Çarşamba ovaları için sivri, kıl, çarliston ve salçalık biber olarak bilinen kaypa biber tiplerinde hat ve çeşit adayları geliştirildi.
Geliştirilen bu biber materyalleri bölge için uygun, erkenci, verimli, kaliteli, açık tarla hatta bir kısmı örtüaltı yetiştiriciliğine uygun olarak belirlendi. Son yıllarda özellikle Çarşamba ovasında kıl biber yetiştiriciliği yaygınlaştığını belirten Ziraat Yüksek Mühendisi Lahana-Biber Islahçısı Hayati Kar, ince kıl gibi olan biberlerin pazarlarda yüksek fiyata alıcı bulduğunu, yetiştiricisine yüksek kazanç sağladığını söyledi.
Enstitünün geliştirdiği kıl biber hat ve çeşit adayları bu bölgeye elverişli, kahvaltılık, sofralık, taze tüketime uygun, verimli ve kaliteli olarak ıslah edildiğini ifade eden Kar, "Verimli, kaliteli bölgeye uygun olarak geliştirilen bu biber materyalleri özel sektör tohum firmalarının hizmetine sunulmuştur. Bu materyaller ilgilenen özel sektör tohum firmalarına tohumluk üretimi için devredilecektir. Bu şekilde bu biber çeşitleri bölgeye girerek bölge sebze üretimine büyük katkı sağlayacaktır. Samsun ili biber yetiştiricileri bu şekilde daha iyi özelliklere sahip çeşitlere kavuşarak, kaliteli, verimli üretim gerçekleştirmiş olacaklardır" dedi.
Biberin C vitamini ve mineral maddelerce zengin olup insan beslenmesi ve sağlığına büyük katkı sağladığını dile getiren Kar, "Sofralarımızdan eksik etmediğimiz biberlerin, sindirimi kolay ve iştah açıcı özelliği de bulunmaktadır. Başta taze tüketim, turşu, sos, salata, baharat, közleme, konserve, salça gibi çok fazla sayıda değerlendirme şekilleri mevcuttur. Bundan dolay bol miktarda üretilen ve tüketilen bir sebze konumundadır. Bafra ve Çarşamba ovaları Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ovalarındandır. Türkiye'nin en önemli sebze üretim merkezleri arasında yer almaktadır" diye konuştu.
Kar, Samsun'da iki ovada, Türkiye biber üretiminin yüzde 10'u kadar biber üretildiğini, yaklaşık 180 bin tonluk biber üretimi ile Samsun'un Türkiye biber üretiminde ikinci sırada bulunduğunu kaydetti.