Kardeş değil komşuyuz

Azerbaycan Türk İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Erentok, iki ülke arasındaki 'açılım' geriliminin halkların düşmanlığına yol açmaması için çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı ve uyardı: “Burada iş yapan Türk işadamlarına 'Ermenistan'la sınır kapısı açılırsa toplanıp Türkiye'ye dönün' diyorum”

DEİK Türk-Azeri İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, “Azeriler Karabağ sorununu her gün hatırlıyor, hassasiyet çok fazla” derken Ahmet Erentok, “Türkiye’nin yüzde 20’si işgal edilse ve Azerbaycan o ülkeyle bir açılım yapsa Türkiye’nin tepkisi nasıl olurdu? Olaya böyle bakmak gerekiyor” açıklamasını yaptı

KARDEŞ DEĞİL KOMŞUYUZ MANŞETLERİ

Azerbaycan Türk İşadamları Derneği Başkanı ve Bakü’deki Excelsior Oteli’nin sahibi Ahmet Erentok, iki ülke arasında Ermenistan açılımı sonrası yaşanan gerilimin halkların dostuğuna zarar vermemesi gerektiğini vurguladı. Azeri halkında Türkiye’ye karşı bir tepki oluşmaya başladığını vurgulayan Erentok, “Kardeşlikten komşuluğa diye manşetler atılıyor burada. Ciddi bir kırgınlık söz konusu. Ermenistan sınırı açılırsa Türk işadamlarına ’Toplanın gidin’ diyorum. Türkiye’nin yüzde 20’si bir ülke tarafından işgal edilmiş olsaydı ve Azerbaycan böyle bir açılımda bulunsaydı Türkiye’nin tepkisi nasıl olurdu? Halk toplanıp elçilikler önünde gösteriler yapmaz mıydı? Bu şekilde düşünmek gerek” diye konuştu.

TAHRİKLERE KAPILMAMAK GEREKİYOR

Bakü’de bulunan Erentok, Türk şirketlerine özel bir vergi incelemesi olmadığını vurgulayarak, Azeri bayrağı dışındaki bayrakların asılmamasına dair yasanın 1 yıl önce çıktığını ve o dönemden beri otelinin önünde sadece Azeri bayrağı asılı olduğunu anlattı. Erentok, “Şimdi bunu ısıtıp ilişkilerimizi daha da germek isteyenler var. Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin gerilmesinden fayda sağlayacak olanlar var. Bu konuda dikkatli olmak, tahriklere kapılmamak gerekiyor” açıklamasını yaptı.

HALKA BİLGİ VERİLMELİ
Gerilimin Türk şirketlere etkisini sorduğumuz DEİK Türk-Azeri İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül de yaşanan gerilimin sona erdirilmesi gerektiğinin altını çizdi ve ekledi: “Bakü’de yaşayanların neredeyse dörtte biri Karabağ’dan göç etmiş, çok zor şartlarla mücadele eden insanlar. Yani Azeriler Karabağ sorununu her gün birebir hatırlıyor, o acıyı her gün yaşıyor. Bu nedenle hassasiyet çok fazla. Türkiye bu süreçte Azeri halkını iyi bilgilendirmeli, tezini iyi anlatmalı. Aksi takdirde halkların dostluğu önemli bir hasar alabilir.”

UCUZ GAZ HAYAL OLDU

Türk-Avrasya İş Konseyleri Başkanı Tuğrul Erkin ise henüz Türk şirketlerine karşı olumsuz uygulamalar konusunda kendisine iletilen bir somut olay olmadığını ancak sokaktaki halkın Türkiye’ye tepkili olduğunu söyledi. Erkin, Azerbaycan ile stratejik ticari ilişkilerimiz olduğunu vurgulayarak, Azerilerin doğalgaz satışında bundan sonra Türkiye’ye “dost fiyatı” vermemelerinin büyük bir olasılık olduğunu açıkladı. Erkin, “120 dolardan alıyorduk Azeri gazını. Şimdi 250 dolarlar telaffuz ediliyor. Bu durumda BOTAŞ aldığı pahalı gazı Azeri gazıyla paçal yapıp doğalgaz fiyatını ucuzlatamayacak. Ve alternatifimiz yok” dedi.

Erkin, “Azerbaycan’da Türkiye için nasıl ’Tek millet iki devlet’ tanımı kullanılıyorsa, doğalgazla ilgili de ’Azerbaycan’daki doğalgazın nimetini Türk kardeşlerimizle paylaşmalıyız, bu gazda onların da hakkı var’ düşüncesi paylaşılıyordu. Son gelişmeler bunu da sarstı” yorumunu yaptı.

AZERİLER BAYRAK OLAYINA ÇOK GÜCENDİ

Türk-Avrasya İş Konseyleri Başkanı Tuğrul Erkin, Azerbaycan’ı iyi tanıyan, dinamiklerini iyi bilen bir isim. “Azeriler, Türkler’le aynı duygularla beslenen bir millet. Senelerce bağımsızlık savaşı yaptılar” diyen Erkin, “Özellikle Ermenistan maçı sırasında Azeri bayraklarının stada sokulmamasına çok gücendiler. Biz tepkilerinin bu çapta olacağını biliyorduk, gerekli yerlere uyarılar da yaptık. Ancak o zaman bize Azerbaycan tarafına bilgi verildiği belirtilmişti. Anlaşılan o ki ya o dönemde bir mutabakat alınamamış ya da toplumsal baskı ile şu anda bu geçerli değil” değerlendirmesini yaptı.

RAKAMLAR AFAKİ

Ahmet Erentok, Azerilerin hassasiyetlerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Erentok, açıklandığı gibi Ermenistan’la sınır kapısı açılması halinde 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmanın ise imkansız olduğunu söyledi.