Özverili Anne Fenilketonürili Çocuklar İçin Kafe Açtı

Fenilketonürili çocuk annesi Güvenç, KOSGEB'den aldığı hibe kredi desteğiyle açtığı kafede, fenilketonüri hastası çocuklar ve gençler için proteini düşürülmüş özel yiyecekler hazırlıyor Güvenç: 'Düşük proteinli beslenmek zorunda olan fenilketonüri hastası çocukların ve ailelerinin dışarıda birlikte karınlarını doyurabilmeleri, sosyal hayatın içine dönebilmeleri, diğer çocuklar ve ailelerle vakit geçirebilmeleri için bu mekanı açtım' 'Tek amacım mümkün olduğunca fenülketonürili çocuğa ve aileye ulaşmak. Ticari bir düşüncem yok. Bu kafeyi ayakta tutabilecek kadar kazanç sağlar da bunu başarırsam ne mutlu. Eğer başaramazsam da hiç önemli değil'

AHMET SERTAN USUL - Proteinli gıdalarda bulunan bir aminoasitin sindirilememesinden kaynaklı zeka geriliğine yol açan ve sıklıkla akraba evliliklerinde görülen kalıtsal bir hastalık olan fenilketonüri hastası Doğukan Güvenç'in annesi Ayşe Güvenç, oğlu ve aynı hastalığı taşıyan çocuklar için proteini düşürülmüş özel yiyecekler üreten bir kafe açtı.

Küçük oğlu Doğukan'ın fenilketonürili olarak doğmasının ardından bu hastalıkla tanışan Güvenç, hem oğlu hem de aynı hastalığı taşıyan diğer çocuk ve gençlere yardım etmenin yollarını aradı. Ayşe Güvenç, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) aldığı hibe kredi desteğiyle, Altındağ ilçesinde restore edilmiş eski Ankara evinde açtığı kafede, proteini düşürülmüş özel yiyecekler hazırlamaya başladı.

Güvenç, fenilketonürili çocukların, et, süt, tavuk, balık, yumurta, peynir gibi protein içeren pek çok besini hayatları boyunca tüketemediklerini anlattı.

Bu çocukların diyetlerinden ekmek, makarna, bulgur, fasulye gibi baklagiller ve tahıl ürünlerinin de çıkarıldığını ifade eden Ayşe Güvenç, "Bu çocuklar proteini düşürülmüş tıbbi ürünlerle beslenmek zorundalar. Bu sebeple sosyal hayattan kopuyorlar. Çünkü dışarı çıktıklarında arkadaşlarıyla birlikte gittikleri restoran ve kafelerde yiyecek hiç bir ürün bulamıyorlar." dedi.

- "Dışarıda çocuğumla yemek yiyebilmek hayalimdi"

Fenilketonürili bireylerin diyete uymadıkları taktirde zamanla zeka geriliği yaşadıklarını vurgulayan Güvenç, en büyük korkusunun oğlunun dışarıda yiyeceği protein içeren bir gıda yüzünden diyetinin bozulması olduğunu söyledi.

Fenilketonürili çocuk ve gençlerin yiyebilecekleri özel besinlere ulaşamadıkları takdirde karınlarını doyurmalarının mümkün olmadığını kaydeden Ayşe Güvenç, "Beslenme, insan hayatının en önemli noktası. İnsan ve Çocuk Hakları Bildirgelerine göre beslenme bir insanın en temel hakkı. Çünkü hayatta kalabilmek için beslenmek zorundasınız. Bu çocuklar bundan yoksunlar. Maalesef bu yoksunluğu hayatlarının tüm aşamalarında yaşıyorlar." ifadelerini kullandı.

Güvenç, yıllar boyunca fenilketonürili oğluyla dışarı çıktıklarında birlikte yemek yiyebilecekleri bir restoranın hayalini kurduğunu belirterek, "Düşük proteinli beslenmek zorunda olan fenilketonüri hastası çocukların ve ailelerinin dışarıda birlikte karınlarını doyurabilmeleri, sosyal hayatın içine dönebilmeleri, diğer çocuklar ve ailelerle vakit geçirebilmeleri için bu mekanı açtım." dedi.

Oğlu için yıllarca proteini düşürülmüş yiyecekler hazırladığını belirten Ayşe Güvenç, açtığı kafede sarma, mantı, kurabiye, yaş pasta, sigara böreği, hamburger, pizza gibi pek çok yiyecek hazırladığını belirtti.

- "Ticari bir düşüncem yok"

Güvenç, "Tek amacım, mümkün olduğunca PKU'lu çocuğa ve aileye ulaşmak. Ticari bir düşüncem yok. Bu kafeyi ayakta tutabilecek kadar kazanç sağlar da bunu başarırsam ne mutlu. Eğer başaramazsam da hiç önemli değil." ifadelerini kullandı.

Kafenin işletmesini eşiyle birlikte yaptıklarını söyleyen Ayşe Güvenç, servis ettikleri ürünleri, kafenin mutfağında, kendisi gibi fenilketonürili çocuğu olan annelerle birlikte hazırladıklarını anlattı.

- Kaybettiği oğlunun adını, açtığı kafede yaşatacak

Üniversite son sınıfta okuyan büyük oğlu İlker'i, bu yıl 14 Şubat sevgililer gününde, aort damarının yırtılması nedeniyle kaybettiklerini aktaran Güvenç, "İlker, PKU alanında çalışan bir gönüllüydü. Kardeşiyle sürekli ilgilenir, diyetinde ona yardımcı olurdu. Fenilketonürili bireylerin nasıl beslenmesi gerektiğini çok iyi bilirdi. Bu kafeyi açmak oğlumla ortak hayalimizdi ama nasip olmadı." diye konuştu.

Ayşe Güvenç, büyük oğlu vefat etmeden önce kafenin ismini "Düşük Proteinli Kafe" koymayı düşündüklerini belirterek, "Oğlumu kaybettikten sonra kafeye 'İlkerim Kafe' ismini vermeye karar verdim. Hem oğlumun ismini yaşatayım hem de her gün bu kafeye geldiğimde oğlumun ismi ve resmini göreyim ki ölümü unutmadan, hatırlayarak yaşayayım istedim." şeklinde konuştu.
Kaynak: AA