Çomü Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kömürcü Açıklaması

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkam Kömürcü, sadece otururken değil, normal hayatı sürdürürken de yapılan duruş bozukluklarının sırt, bel hatta boyun ve kas ağrısı üzerinde etkili olabileceği konusunda uyardı.

Kömürcü, yaptığı açıklamada, bel ve sırt ağrılarının bilgisayar başında oturuş bozukluklarından kaynaklanabileceğini, bunun yanında duruş bozukluklarının da buna sebep olabileceğine işaret etti.

Sadece otururken değil, normal hayatta yapılan duruş bozukluklarının sırt, bel hatta boyun ve kas ağrısı üzerinde etkisi olabileceğini anlatan Kömürcü, ''Eklem ağrısına da etkisi fazla. Bu nedenden dolayı ergonomik bir şekilde oturmamız gerekiyor. Yük taşırken bazı kurallara uyarak yük taşımamız lazım. Normal yaşantımızdaki duruşun da belirli kurallara uyarak yapmamız gerekiyor'' dedi.

Kömürcü, otururken başın öne veya arkaya eğik değil, dik olması gerektiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

''İskeletimizi oluşturan omurgamızın da dik bir pozisyonda durması lazım. Öne kamburumuzu çıkartarak oturmamalıyız. Otururken belimizin içe doğru eğik bir kısmı vardır. Oraya yastık gibi bir destek koyarak oturmamız bel sağlığımız açısından faydalı olacaktır. Bunun yanında sandalyemiz masamızdan çok yüksek veya çok alçak olmayacak bir şekilde konumlanmalı. Eğer bilgisayar başındaysanız, bilgisayar tam karşımızda duracak şekilde başımızın seviyesinden 10-15 cm daha aşağıda olmalı. Kalçamız ve dizimiz 90 derece açıyla, ayağımız yere tam basacak şekilde ve yine 90 derece olması lazım. Dirseklerimiz ve omzumuz çok aşağıda veya yukarıda olmayacak. Dirseğinizin de ortalama 90 derece olacak şekilde masaya temas etmesi gerekiyor. Bu şekilde oturursak kaslarımızdaki ağrılarımız azalacaktır.''

-Ayakla ilgili sorunlar-

Yrd. Doç. Dr. Erkam Kömürcü, ayak ile ilgili sorunlara da değinip, bunların bir kısmının genetik olduğunu bildirdi.

Bebeğin anne karnındayken yanlış duruşundan dolayı kaynaklanan ayak bozukluklarının bulunduğunu dile getiren Kömürcü, ayakkabı seçimiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

''İlk başta ayakkabının maddesinden başlamak lazım. Ayakkabının sentetik olmaması lazım. Olabiliyorsa hakiki deriden yapılmış ayakkabı her zaman daha faydalıdır. Tabanının ise ortopedik, ayağının şekline uygun olması gerekir. Bu nasıl olur- Ayağın iç kısmında bir yükselti vardır. O yükseltiye uyacak şekilde içten kabarıklı olan, ortopedik tabanlı ayakkabıları tercih etmemiz gerekir. Bayanların yüksek topuklu ayakkabıları sevmelerine rağmen bu ayakkabılar kas-iskelet sistemine ve ayak sağlığına zararlı olabiliyor. Bu ayakkabılar ileride ayak şeklinde bozukluklara yol açabiliyor. O yüzden pek önermiyoruz. Ucu sivri olmayan, ayağın şekline uygun, geniş ayakkabıların tercih edilmesini öneriyoruz.''

Muhabir: Mehmet Bayer

Yayıncı: Haluk Yüksel
Kaynak: AA