'sözleşme Sona Erdi, İlaç Takip Sistemi İlaç Sorgulaması Yapmaz Oldu'

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz.

Nurten Saydan, İlaç Takip Sistemi (İTS)’nde Son bir aydır ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti.

Hizmet sağlayıcı firmanın sözleşmesinin Sona erdiğini ve firmanın sistem desteğini çektiğini öğrendiklerini aktaran Saydan, “İTS online sayfasında ilaçlarla ilgili sorgulama yapılamaz oldu.” dedi.

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan yaptığı yazılı açıklamada, İTS’nin eczacılara hizmet veremediğini belirterek, “Yaklaşık bir aydır online işlemler menüsü ve İTS yardım menüsü çalışmıyor.'' şikayetinde bulundu. Sistemde Son bir aydır ciddi sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Saydan, “Örneğin ilaçlar eczanemizin rafında olmasına rağmen sevkiyattan kaynaklı hata nedeniyle, başka bir eczane üzerinde kayıtlı görünebilmekte. Bu durumda ilacın kime kayıtlı olduğunu görmek ve hatayı düzeltmek mümkün olamamakta. Çünkü İlaç Takip Sistemi online sayfasında, ilaçlarla ilgili sorgulama yapılamamakta.” diye vurguladı.

Türkiye’de üretilen veya ithal edilen her bir ilaca ayrı bir karekod (kimlik numarası) veren İlaç Takip Sistemi'nin hizmet sağlayıcısı firmanın sözleşmesinin Sona erdiğini ve firmanın sistem desteğini çektiğini öğrendiklerini dikkat çeken Saydan, şöyle devam etti: “Bizim bildiğimiz devlette devamlılık esastır. Bakanlık tarafından bilgisayar firmalarına kurdurulan ve destek sözü alınan bu sistemde elbette ihale ile şirketler değişebilir. Ancak TEİS olarak soruyoruz: Bu sözleşmeler yapıldığında, sözleşme süreleri bittiği zaman desteğin devamı için sözleşmeye şart konulmadı mı? İhaleyi yeni alan firma tarafından eczanelere ve ecza depolarına hizmet vermesi gereken destek işlem menüleri ne zaman hizmete açılacak?” TEİS olarak, Sağlık Bakanlığı’ndan, olaya müdahil olarak İlaç Takip Sistemi'nin destek hizmetlerinin ivedilikle hizmet vermesini sağlamasını ve yaşanılan mağduriyetin giderilmesini isteyen Saydan, “Değişen firmalar veya ihaleyi kaybeden firmalar yüzünden hizmetin aksatılması kabul edilemez bir durumdur. TEİS olarak, üye eczacılarımızın yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için bu konudaki girişimlerimizi sürdüreceğiz.'' ifadesine yer verdi.