TESK Baskani Palandöken Açiklamasi 'Kredi Kartlarindaki Taksit Tutari Biraz Esnetilmeli'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu Genel Baskani Bendevi Palandöken, "Dügün sektörü 230 kalemi ilgilendiren bir sektör. Netice itibari ile bunlarin hepsinde duraklama var ve ekonomiye büyük bir kayip oluyor. Bizim talebimiz kredi kartlarindaki taksit tutari biraz esnetilmeli" dedi.

TESK Baskani Palandöken Açiklamasi 'Kredi Kartlarindaki Taksit Tutari Biraz Esnetilmeli'
TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, dügün sektöründeki fiyatlarin yüksek olmasina iliskin basin açiklamasi yapti. Enflasyon sebebiyle artan yasam maliyetlerinin her sektörde oldugu gibi dügün sektörünü de olumsuz etkilendigine vurgu yapan Palandöken “Yüksek enflasyondan dolayi dügün sektöründe beklenen olmadi. Zorlasan ekonomik kosullar evlilik karari almayi düsünen çiftler için büyük bir engel haline geldi. Dügün organizasyonlari, gelinlik ve damatlik ücretleri, taki maliyetleri, dügün salonu fiyatlari gibi evlilik sürecindeki masraflar da büyük bir artis gösterdi. Öte yandan alisverislerde taksit seçeneklerinin daraltilmasi da sektörde büyük zarara yol açti. Bunun sonucunda 2023 yilinda yaklasik 600-610 bin çiftin evlenmesi öngörülüyordu ancak ekonomik zorluklar nedeniyle bu sayi 500 binli rakamlara gerileyerek yüzde 15’e yakin azaldi. Oysaki dügün sektörü 230 kalemi ilgilendiren bir sektör. Netice itibari ile bunlarin hepsinde duraklama var ve ekonomiye büyük bir kayip oluyor. Bizim talebimiz kredi kartlarindaki taksit tutari biraz esnetilmeli. Bu sorun bir an önce gözden geçirilmeli” ifadelerini kullandi.

"Evlilik sektörü tüm ekonomiyi destekleyen dev bir alan"

Evlilik sektöründeki durgunlugun neredeyse tüm sektörleri olumsuz etkiledigine ve bu durumun ekonomide genel bir daralmaya yol açtigina dikkati çeken Palandöken, sunlari kaydetti:

“Evlilik sektörü tüm ekonomiyi destekleyen dev bir alan. Ev kurma sürecinde ihtiyaç duyulan mobilya, beyaz esya, züccaciye, ev tekstili, dekorasyon, dügün salonlari, fotografçilar, kuaförler, çiçekçiler gibi sektörler de bu durumdan zarar görüyor. Çünkü çiftlerin ev kurarken yapacaklari harcamalar 30’a yakin sektöre etki ediyor. Ancak maliyetlerin artmasi ve evliliklerin azalmasi bu döngüyü kiriyor. Bu durum is hacminin düsmesine ve ekonomide ciddi bir daralmaya yol açiyor. Is hacmi düstükçe bu sektörlerdeki istihdam da olumsuz etkileniyor, issizlik artiyor ve sonuç olarak ekonomi çikmaza giriyor."

"Kredi kartina konulan taksit sinirlarinin kaldirilmasi ekonomiye hareket kazandirir"

Kredi kartina taksit imkaninin geri getirilmesinin çiftlerin yuva kurma süreçlerinde karsilastiklari zorluklari hafifletecegine deginen Palandöken, su ifadelere yer verdi:

“Ev kurma asamasinda olan genç çiftler bu süreçte en çok krediye ve kredi karti ile taksitli alisverise ihtiyaç duyuyorlar. Çünkü ev kurmak, dügün organize etmek, yeni bir hayat düzeni kurmak gibi süreçler büyük maliyetler gerektiriyor. Bu süreçte özellikle beyaz esya ve mobilya gibi ev kurmanin temel ihtiyaçlarini karsilamak için yapilan alisverislerde kredi karti ve krediye olan ihtiyaç oldukça fazla. Ancak bu tür alisverislerde kredi kartina taksit imkâninin kaldirilmasi çiftler için bu süreci daha da zor hale getiriyor. Bu sebeple kredi kartina konulan taksit sinirlandirilmasi ivedilikle kaldirilmali. Bu sadece evlenmek üzere olan çiftler için degil, tüm vatandaslar için de olumlu bir etki olusturur. Kredi kartina konulan taksit sinirlarinin kaldirilmasi ekonomiye hareket kazandirir, piyasalari canlandirir ve issizligin azalmasi ile birlikte istihdamin artmasiyla devletin vergi SGK gelirleri artar."
Kaynak: İHA