Karadeniz'deki Yeni Tehlike Açiklamasi Rhizostoma Türü Denizanasi

Karadeniz’de son 5 yilda denizanasi popülasyonunda büyük artis gözlenirken, bunun iklimsel degisim ve kirlilikten kaynaklandigi bildirildi. Doç. Dr. Zekiye Birinci Özdemir, "Karadeniz’de son 5 yildir ‘rhizostoma’ türü denizanasinda yüksek artis görülmüstür. Denizanalari, avlanan baligin kalitesini azaltiyor ve av araçlarina zarar vererek ekonomik kayiplara yol açiyor" dedi.

Karadeniz'deki Yeni Tehlike Açiklamasi Rhizostoma Türü Denizanasi
Samsun ve Sinop sahillerinde denizanasi popülasyonu gözle görülür derecede artis gösterdi. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Deniz Biyolojisi Anabilim Dali Ögr. Üyesi Doç. Dr. Zekiye Birinci Özdemir, denizanalarinin balik popülasyonundan, avcilik faaliyetlerine kadar birçok alani olumsuz etkiledigini ifade ederek açiklamalarda bulundu.

"Denizanalari balik yumurtalarini tüketmekte, ekosistemdeki bu denge bozulmaya baslamaktadir"

Doç. Dr. Zekiye Birinci Özdemir artan denizanasi popülasyonu ile ilgili sunlari söyledi:

"Karadeniz’de 5 farkli denizanasi türü bulunmaktadir. Bunlardan kol olarak adlandirabilecegimiz, uzantilari bulunan, üst kismi semsiye seklinde olan ‘rhizostoma’ türü, insanlara temas ettiginde yanma, uyusma, kizariklik gibi belirtilere neden olabilir. Kayitlarda bazen ciddi yaniklara sebep oldugu bildirilmistir. Diger türler insan sagligi açisindan tehlikeli olmamakla birlikte dokundugumuzda elimizle göze temastan mümkün oldugunca kaçinmaliyiz. Temas oldugu takdirde bol su ile yüzümüzü yikamaliyiz. Iklimsel degisimlerle birlikte kirlilik faktörleri de eklendiginde dünya denizlerinde ve Karadeniz özelinde denizanasi popülasyonunda artis gözükmektedir. Yaklasik son 5 yildir ‘rhizostoma’ türünde yüksek artis görüldügü tespit edilmistir. Deniz ekosistemleri bir denge içerisindedir. Denizlerdeki besin piramidinin en alt basamaginda bulunan fito-zooplankton gruplari baliklarin ana besini olusturmaktir. Denizanalarinin ana besinini ise zooplankton olusturmaktadir. Denizanalarin asiri çogalmasiyla baliklarin ana besini denizanalari tarafindan tüketilmekte ve rekabet içerisine girmektedirler. Denizanalari balik yumurtalarini besin olarak tüketmekte ekosistemdeki bu denge bozulmaya baslamaktadir. Denizanalarinin yogun olarak arttigi zamanlarda balikçilar içinde zor bir avcilik operasyonu beraberinde gelmektedir. Aga giren denizanalari av araçlarinin ag gözlerini tikayarak av oranini, avlanan baligin kalitesini azaltmakta, av araçlarina zarar vererek ekonomik kayiplara neden olmaktadirlar. Sinop ve Samsun sahilleri balikçiligin yogun yapildigi av sahalarina sahiptir. Giderek artan insan kaynakli kirlenme denizanalarinin artisini desteklemektedir. Bu nedenle denize yapilan desarjlarin mutlaka biyolojik aritma ile yapilmasi, kirlilik kontrolünün saglanmasi açisindan önemli bir noktadir" diye konustu.

Kaynak: İHA