Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Okul Çantasi Vücut Agirliginin Yüzde 10'Unu Geçmemeli'

Egitim-ögretim döneminin baslamasina sayili günler kala Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Prof. Dr. Fatih Karaaslan ögrenci ve velileri uyararak dogru çanta kullanimi hakkinda bilgiler verdi. Prof. Dr. Karaaslan; "Çanta agirliginin çocugumuzun agirliginin yüzde 10’unu geçmemesini tavsiye ediyoruz" dedi.

Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Okul Çantasi Vücut Agirliginin Yüzde 10'Unu Geçmemeli'
Yeni egitim ögretim yilinin açilmasina kisa süre kala uzmanlar, dogru çanta ve kullanimi hakkinda uyarilarda bulundu. Okul çantasi agirliginin çocugun agirliginin yüzde 10’undan fazla olmamasi gerektiginin altini çizen Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Prof. Dr. Fatih Karaaslan; "Yanlis çanta seçimi ve kullanimi; çocuklarimizin omurga sagligini olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle büyüme çaginda olan okul çagindaki çocuklarimizin çanta seçimi ve çanta kullanimi esnasinda dikkat etmesi gereken bazi hususlar var. Bunlarin basinda kres, anaokulu, ilkokul çagi çocuklarda çanta agirliginin çocugumuzun agirliginin yüzde 10’unu geçmemesini tavsiye ediyoruz. Ayni sekilde ileri yas gruplarda ise bu siniri yüzde 15’e kadar artirabiliriz. Ayni zamanda postaci çantasi tarzi çantayi tasimak yerine çocuklarimizin her iki omzuna simetrik sekilde, uygun nitelikte askilarini takarak çantalarini tasimalarini tavsiye ediyoruz" dedi.

Ögrencinin masa ve sandalye yüksekligine de dikkat edilmesi gerektigini vurgulayan Prof. Dr. Karaaslan; "Bu çag gruplarindaki çocuklarimiz masa basinda ders çalisiyorlar. Çocuklarimizin omurga sagliginin dogru sekilde yönetilebilmesi, omurgalarinda anormal bir problem görmemek için masanin ve sandalyelerinin yüksekliginin çocuk omurgasina göre ergonomik sekilde ayarlanmasini tavsiye ederim" seklinde konustu.

Kaynak: İHA