430 Bin Ton Üretildi, Amasya'da Sogan Tarlada Bir Aydir 6 TL

Türkiye’de sogan üretiminde 2. sirada bulunan Amasya’da bu yil yaklasik 430 bin ton hasat gerçeklesti. Soganin fiyati tarlalarda bir aydir 6 TL’den satiliyor. Üreticiler tarlada bekleyen ürünlerini kis dönemi için depolara tasimaya basladi.

430 Bin Ton Üretildi, Amasya'da Sogan Tarlada Bir Aydir 6 TL
Amasya’da 2023 yilinda 74 bin dekar alanda üretimi yapilan soganin ekimi bu yil 5 bin dekar aratarak 79 bin dekara yükseldi. Yaklasik 430 bin ton rekolte gerçeklesti.

“Bu sene sogan çok. Depolar doldu”

Türkiye’nin farkli bölgelerinde sogan üretiminin geçilmesiyle birlikte ürün bollugunun görüldügünü belirten 40 yillik sogan üreticisi Kemal Çelik, “Sogan tarlada 6 TL’den satiliyor. Bu sene ürün çok. Önceki yillarda çok iyi para yaptigi için bütün çiftçiler sogana yöneldi” dedi.

Hasat edilen ürünleri rekolte çoklugu nedeniyle talep görmemesi üzerine çürümeden kis döneminde ihtiyacin karsilanmasi için depolara çekildigine deginen Çelik, “Çok sogan var. Depolar doldu. Belki önü açilip ihracat olur düsüncesindeyiz. Ihracat olmazsa yarisi çöpe gider. Planli üretim olursa daha iyi olur. Fazla gelince çöpe gidiyor. Az gelince de asiri fiyat olusuyor. Ucuz da olsa, zarar da etsek, kar da etsek üretecegiz. Bizim isimiz bu” diye konustu.



Pazarda 10 TL

Bu yil 79 bin dekar alanda yaklasik 430 bin ton üretimin oldugunu belirten Amasya Pazarcilar Dernegi Baskani Tolga Güven, “Pazarda orta boy sogan su an kilosu 10 TL’den satiliyor. Müsterilerimize kislik soganlarini simdiden almalarini tavsiye ediyoruz. 3, 5 ay boyunca rahatlikla tüketebilirler” seklinde konustu.

Ürettigi küçük boy soganlari pazarda kilosu 5 TL’den satan Abdullah Sahinkaya ise “Sifa deposu sogan her mutfaga, ögüne giriyor. Herkes kilo kilo alip tüketsin” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA