KBÜ TEKNOKENT'te Enerji Verimliligi Üzerine Yenilikçi Proje

Karabük Üniversitesi Teknoloji Gelistirme Bölgesi (TEKNOKENT) bünyesinde faaliyet gösteren Elya Mekatronik Sanayi ve Ticaret Ltd. Sti. firmasi, “Endüstri 4.0 Temelli Sicak Su Denetimi ve Kontrolü” adli proje ile TÜBITAK tarafindan destek almaya hak kazandi.

KBÜ TEKNOKENT'te Enerji Verimliligi Üzerine Yenilikçi Proje
Karabük Üniversitesi Endüstriyel Tasarim Mühendisligi Bölümünden Doç. Dr. Hatice Evlen’in yürütücülügünü üstlendigi proje, sicak su sistemlerinin verimli bir sekilde yönetilmesini saglayarak enerji tasarrufu ve maliyet düsüsü gibi avantajlar sunacak.

TÜBITAK 1507 KOBI Ar-Ge Baslangiç Destek Programi çerçevesinde ‘Endüstri 4.0 Temelli Sicak Su Denetimi ve Kontrolü’ projesi için destek almaya hak kazanan firma, bu proje ile sicak su denetim ve kontrol sistemlerinde yenilikçi çözümler sunmayi hedefliyor.

Proje yürütücüsü Evlen, “Karabük Üniversitesi Teknoloji Gelistirme Bölgesinde bulunan Elya Mekatronik Sanayi ve Ticaret Limited Sirketi olarak bu sene TÜBITAK 1507 AR-GE projeleri çerçevesinde bir yilda ikinci projemize destek almaya hak kazandik” dedi.



“Günes enerjisi ve dogalgaz kombi sistemleri bir araya getirilerek daha verimli kullanilabilmesini hedeflemekteyiz”

Evlerde ve is yerlerinde kullanilan dogalgaz ve günes enerjisi sistemlerini birbirleriyle entegre ederek enerji verimliligini artirmayi amaçladiklarini söyleyen Evlen, “Bu projemizde, Endüstri 4.0 temelli sicak su denetimi ve kontrolü yapmak üzere bir proje hazirladik. Projemizde evlerde ve is yerlerinde kullanilan dogalgaz ve günes enerjisi sistemlerinin birbiriyle kombineli olarak çalisarak enerji verimliligi saglamasi üzerine bir çalisma gerçeklestirmeyi planliyoruz. Bu sistemle, günes enerjisi ve dogalgaz kombi sistemleri bir araya getirilerek daha verimli kullanilabilmesini hedeflemekteyiz. Böylelikle, günes enerjisi sistemi ihtiyaç duyuldugunda dogalgaz sistemiyle bütünlesik bir sekilde kullanilabilecektir” diye konustu.

Projede, kullanicilarin bu süreci planlamalarina ve yönlendirmelerine yardimci olacak bir mobil uygulama da gelistirdiklerini ifade eden Evlen, “Kullanicilar bu sistemle evde olmadiklari zaman hazirladigimiz mobil uygulama ile bilgisayarlarindan ya da telefonlarindan evlerinin isitilmasini ve sicak su denetimini rahatlikla yapabileceklerdir. Bu sistem, ayni zamanda sanayi sirketleri ve fabrikalar için de uygulanabilir. Günes kolektörlerindeki biriktirilen suyun verimsiz kullanimi ve kontrolsüz olmasi durumunda dogalgaza geçis yapilmak zorunda kalinmasindan kaynaklanan enerji açigini ortadan kaldirmayi hedefliyoruz. Bu dogrultuda, kolektörlerdeki sicak su ile dogalgazi es zamanli ve verimli bir sekilde kullanabilecegimizi planlamaktayiz. Ayrica, kullanicilara bu süreci planlama ve yönlendirme konusunda yardimci olmak için bir mobil uygulama hazirlayarak onlara destek olmayi amaçlamaktayiz” seklinde konustu.



“Verimliligin dogal gaz faturalarina uygun meblagalar olarak yansidigini görmüs bulunmaktayiz”

Yapilan simülasyonlarda sistemin uygulanmasi halinde en az yüzde 20-25 oraninda enerji verimliligi saglandigini vurgulayan Evlen, “Projemizin hazirlik asamasinda bir simülasyon programi kullanilarak verim analizi gerçeklestirilmistir. Bu verim analizine göre, bu sistem uygulandiginda yaklasik olarak yüzde 20-25 oraninda enerji verimliligi saglandigi ve bu verimliligin dogalgaz faturalarina uygun meblagalar olarak yansidigini görmüs bulunmaktayiz. Ayni zamanda, proje kapsaminda hazirladigimiz yapay zekâ destekli mobil uygulamayla kullanicilara mevcut sicak su birikiminin nerede degerlendirilebilecegi hakkinda destek ve yönlendirmelerde bulunacaktir. Telefonunuza indirdiginiz bu uygulamayla, ne kadar sicak suyunuzun bulundugu, sicak suyun ne kadarinin kullanilabileceginizi, kaçak su oranini tespit edebilme özelliklerine sahiptir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA