Kullanilmis Ürünlerin Bilgi Sistemine Kaydedilmesine Zorunluluk Getirildi

‘Yenilenmis Ürünlerin Satisi Hakkinda Yönetmelikte

Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi. Buna göre, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanilmis ürünlerin, Ticaret Bakanligi tarafindan olusturulacak bilgi sistemine kaydedilmesi zorunlu hale getirildi.

Ticaret Bakanligi Yenilenmis Ürünlerin Satisi Hakkinda Yönetmelik’te degisiklige gitti. Yönetmelikte degisiklik Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi. Ticaret Bakanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, yenilenmis ürünlerin belirlenen standartlara uygun olarak yayginlasmasi hedefleniyor. Yapilan yeni düzenleme ile yenileme merkezlerine subelerinin yani sira yenileme yetkisi verecekleri ticari isletmeler araciligiyla da yenileme yapma imkani taniniyor. Böylece yenileme hizmeti sunacak TSE hizmet yeterlilik belgesi sahibi hizmet noktasi aginin genisletilmesi amaçlaniyor.

“Hukuki aykiriliklar için adil, ölçülü, gerekli ve orantili yaptirimlar öngörülmektedir”

Yenilenme yetkisi suistimallerine karsi koruyucu tedbirler getirildigi kaydedilen açiklamada, “Söz konusu yeni düzenleme uyarinca yenileme yetkisi verilen ticari isletmenin bu yetkiyi baska isletmelere devretmesi kesin olarak yasaklanarak, yenileme hizmetinin yalnizca yetkin isletmelerce sunulmasi saglanmaktadir. Hukuki aykiriliklar için adil, ölçülü, gerekli ve orantili yaptirimlar öngörülmektedir. Daha önceki düzenlemede aykirilik halinde yalnizca yenileme merkezinin yetki belgesinin iptaline yönelik bir yaptirima yer verilmisken, yeni düzenleme uyarinca belge iptalinin yani sira ihlalin niteligine göre belgenin 6 aya kadar askiya alinmasi yaptirimi getirilerek, mevcut yaptirimlar ihlale uygun olarak kademeli hale getirilmekte, böylelikle hem sektörün, hem de tüketicilerin menfaatine hizmet edecek bir ticari atmosferin olusmasina katki saglanmasi hedeflenmektedir” ifadeleri yer aldi.

“Sektörün büyümesi tesvik edilirken, tüketicilerin korunmasi için alinan tedbirlerin etkinligi korunmaktadir”

Kullanilmis ürünlerin kayit altina alinmasina yönelik öncül adimlarin atilmasi amaçlandigi bildirilen açiklamada su ifadeler yer aldi:

“Kullanilmis ürünlerin kayit altina alinmasina yönelik öncül adimlarin atilmasi amaçlanmaktadir. Sektöre yönelik bütüncül bir yaklasim sergilemek adina, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanilmis ürünlerin Bakanligimiz tarafindan olusturulacak bilgi sistemine kaydedilmesi zorunlu hale getirilmektedir. Söz konusu uygulamanin detaylarina iliskin esaslar ise Ticaret Bakanligi tarafindan ayrica ilan edilecek, yeni düzenlemede belirtilen üç aylik geçis süreci sonrasinda hayata geçirilecektir. Sektörün büyümesi tesvik edilirken, tüketicilerin korunmasi için alinan tedbirlerin etkinligi korunmaktadir. Yapilan yönetmelik degisikligi uyarinca yenileme yetkisi verilen subeler ve ticari isletmeler ile yenileme merkezi arasinda müteselsil sorumluluk iliskisi tesis edilerek, tüketicilerin haklarini ararken, muhataplarina ulasmalari da garanti altina alinmaktadir.”
Kaynak: İHA