15 Yildir Saç Yeme Aliskanligi Olan Genç Kizin Karnindan 2 Kilogram Kil Yumagi Çikti

Hatay’da karin agrisiyla hastaneye basvuran 20 yasindaki genç kizin karnindan 50 santimetre boyutunda ve yaklasik 2 kilogram agirliginda kil yumagi çikti. Genç kizda 15 yildir saç yeme aliskanligi oldugu ögrenildi.

15 Yildir Saç Yeme Aliskanligi Olan Genç Kizin Karnindan 2 Kilogram Kil Yumagi Çikti
Siddetli karin agrisi sikayetiyle Ö.A. isimli genç kiz, Iskenderun Devlet Hastanesi’nin acil servisine basvurdu. Yapilan tetkiklerde; 20 yasindaki Ö.A.’nin midesinde yabanci cisim oldugu ve midesinde yirtik oldugu tespit edildi. Hastanin durumu üzerine Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Süleyman Belli ve ekibi, acil ameliyat karari aldi. Cerrah Belli ve ekibi tarafindan yaklasik 1 saatte ivedilikle gerçeklestirilen ameliyatta Ö.A.’nin karnindan 50 santimetre boyutunda ve yaklasik 2 kilogram agirliginda kil yumagi çikti. Midesinde yaklasik 1 santimetrelik delik olusan genç kizin ameliyati basarili bir sekilde gerçeklestirildi.

Uzmanlarin genç kizla yaptiklari görüsmelerde Ö.A.’nin 15 yildir saç yeme aliskanligi oldugu ögrenildi. Genç kizin sagligina kavusabilmesi için psikiyatr tarafindan destek verilecegi ifade edildi.

"Midenin içindeki killari ve geri kalan artiklarin hepsini temizledik"

Genel Cerrah Dr. Süleyman Belli, ameliyatin basarili geçtigini belirterek, "Bu hastamiz 20 yasinda genç kiz, siddetli karin agrisi sikayetiyle bizim acilimize basvurdu. Yapilan tetkikler ve görüntüleme sonuçlarinda midede bir yabanci cisim gördük. Ayni zamanda batinda sivi oldugu gözlendi. Biz de bu durum üzerine hemen acil ameliyat karari aldik, ameliyata aldigimizda batinda yaklasik 1 santimlik bir yirtik tespit ettik, bu yirtik saç yumagina bagli olmus. Bu yirtik içinden mideyi muayene ettigimizde mideyi tam dolduran 12 parmak bagirsagi da dolduran yaklasik 50 santim boyutunda 1 buçuk 2 kilo agirliginda bir saç yumagi ve mide seklini almis saç yumagi kitlesini çikardik. Midenin içindeki killari ve geri kalan artiklarin hepsini temizledik" dedi.

Genç kizin sagligina kavusmasi için tedavi sürecinin psikiyatriden saglanacak destekle devam edecegini belirten Dr. Belli, "Hastanin midesinden, bu islemden sonra da ameliyati sonlandirdik. Hastanin su an genel durumu iyi, Iskenderun Devlet Hastanesi genel cerrahi servisinde tedavisi devam etmektedir. Asagi yukari 60 dakika sürdü ameliyat, bu tip ameliyatlar biraz ivedikle gerçeklesir, enfeksiyona maruz kalmamasi için. En kisa sürede hastayi yabanci cisim temasindan kurtarmak lazim, mümkün oldugunca ve güzel bir sekilde tamamlamaya çalistik ameliyati. Basarili oldu, su an hastanin genel durumu çok iyi. Saç yeme hastaligi uluslararasi literatürde ’Rapunzel sendromu’ bunun için psikiyatriden destek alacagiz, hasta için ne gerekiyorsa yapilacak. 15 yildan beri belki saç yeme hastaligi var trikofaji dedigimiz. Geregini yaptik Allah’a çok sükür her sey yolunda, hastamiz da iyi durumda" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA