Van Gölü Havzasinin Narin Misafirlerinin Ilk Kafilesi Geldi

Van Gölü Havzasi’nda bulunan sulak alanlara her yil belirli dönemlerde renk katan flamingolarin bu yil yine geldigi Erçek Gölü kiyisinda görsel sölen basladi.

Van Gölü Havzasinin Narin Misafirlerinin Ilk Kafilesi Geldi
Her yil Iran’in Urmiye Gölü’nden gelerek Van Gölü Havzasi’nda bir süre konakladiktan sonra Afrika ülkelerine göç eden flamingolar, Ipekyolu ilçe sinirinda yer alan Erçek Gölü’ne gelmeye basladi.

Zengin kus popülasyonuyla kus cenneti olarak anilan Erçek Gölü çevresinde görülen flamingolar, kiyi seridini adeta beyaza bürüdü. Türkiye'deki yaklasik 450 kus türünden yaklasik 250’sine ev sahipligi yapan Van Gölü havzasinda görüntülenen flamingolar, görüntüleriyle göz kamastiriyor. Havanin isinmasiyla birlikte Van Gölü Havzasi’nda birçok noktaya gelen flamingolar kasim ayina kadar havzada konakliyor.

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, "Van Gölü havzasi ülkemizdeki sulak alanlarin üçte birini barindirmasi vesilesiyle yaban hayat yönünden çok zengin. Van Gölü havzasindaki sulak alanlarda belirli mevsimlerde degil yilin her gününde her ayinda bir yaban hayvanini görmek mümkün. Bunlardan Van’a selam getiren Alliturnalar (flamingolar) daha önceki yillarda Mart ayinda gelip Ekim ve Kasim ayinin sonuna kadar misafir geç geldiler. Bu sene son 23 yilin en fazla yagis almasi ile flamingolarin erken gelmesini beklerken flamingolar bu sene selami bize geç getirdiler. Flamingolar Temmuz’un sonu Agustosun basi Erçek Gölü’ne, Erçek sulak alanina gelmeye basladilar. Bu yil geç gelmelerinin sebebi arastirilmasi gerekir. Belki bu yil kisin agir geçmesi baharin da soguk geçmesi nedeniyle beslenecek alanlarin hazir olmamasina bagli olarak da olabilir. Veya bulunduklari bölgede rahatlarinin çok iyi olmasinin nedeniyle buraya tatile biraz geç geldiler. Filamingolar zaten buraya tatil amaçli gelerek beslendikten sonra tekrar geldikleri bölgeye göç ediyorlar. Alliturnalar gittikleri zaman da Erçek Gölü’nde baska yaban hayvanlari görmek mümkün. Ama bugünlerde Alliturnalarin selamini almak isteyenler, onlari görmek isteyenler Erçek Gölü’ne bolca geldi oradan gidip görebilirler. Bundan sonra da gün geçtikçe sayilari artarak Kasim ayina kadar devam edecek. Sadece Erçek Gölü’nde degil Van Gölü hazasininda kalan Gevas, Edremit, Ercis Çelebi bagi ve Muradiye’de görebilirsiniz" dedi.

Kaynak: İHA