Gaziantep Sehir Hastanesi'ndeki Yürüme Robotu Hastalara Umut Oluyor

Gaziantep Sehir Hastanesi’nde bulunan ve bölgede ilk olma özelligi gösteren robotik yürüme cihazi ile 300 hastaya hizmet verildi.

Gaziantep Sehir Hastanesi'ndeki Yürüme Robotu Hastalara Umut Oluyor
Gaziantep’te, basta felçli hastalar olmak üzere inme, omurilik yaralanmasi, travmatik beyin hasari, multiple skleroz, parkinson, kas, kemik hastaliklari gibi yürüme yetenegini kaybetmis hastalara robotik yürüme cihazi umut oluyor. Bölgede ilk olma özelligi tasiyan yürüme robotu hastane yetkilileri tarafindan hizmete alinmasinin ardindan Gaziantep ve bölgedeki illerden yürüme zorlugu çeken hastalar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde tedavi görüyor.

‘Beyine yeniden yürümeyi ögretiyor diyebiliriz’

Cihaz hakkinda bilgiler veren Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Doktor Çigdem Sentüre Önder, cihazin yürüme fonksiyonunu kismen ya da tamamen kaybetmis hastalarda yürüme kabiliyetini tekrar ve dogru olarak kazandirabilmek amaciyla kullanildigini ifade etti.

Cihazin içerisinde sanal gerçekligi de barindirdigini anlatan Dr. Sentüre, özellikle nörolojik hastalar için bu cihazla aslinda hastalarin beynine yeniden uyari gönderdiklerini anlatarak, ’’Gaziantep Sehir Hastanesinde kullandigimiz robotik rehabilitasyon tedavisi yürüme fonksiyonunu kismen ya da tamamen kaybetmis hastalarda yürüme kabiliyetini tekrar ve dogru olarak kazandirabilmek amaciyla kullandigimiz ve sanal gerçekligi de barindiran bir tedavi yöntemi. Kullanim alanlarina baktigimiz zaman da inme, Parkinson, travmatik beyin yaralanmasi, omurilik yaralanmasi ve sereblal hastaliklarinda robotik rehabilitasyondan faydalanmaktayiz. Hangi hastaliklarin robotik tedaviye uygun olduguna karar vermek için muayene ediyoruz. Özellikle nörolojik hastaliklarda gördügümüz yaygin kas kasilmalari cihaza uyumu zorlastiran kalça, diz, ayak bileginde kisitliliklar olmasi. Robotik tedavinin hastalar üzerinde hem fiziksel hem de psikolojik olarak faydalari oluyor. Özellikle nörolojik hastaliklarda kullandigimiz için bu cihazla aslinda hastalarin beynine yeniden uyari gönderiyoruz. Bununla beraber yürüme fonksiyonunu kazaniyor hem de sanal gerçeklikle beraber de psikolojik olarak hastaya destek oluyor. Beyne yeniden yürümeyi ögretiyor da diyebiliriz’’ dedi.

Fizyoterapist Ömürcan Durak, Gaziantep disinda çevre illerden de hastalarin geldigini belirterek, ’’Robotik yürüme cihazinin gelismis yazilimi sayesinde sag ve sol bacak eklemleri için ayri ayri ayarlanabilen kalça ve diz açilari ile her hasta için en uygun yürüyüs elde ediliyor. Robotik rehabilitasyon ünitemiz sayesinde yürüme kabiliyetini kaybetmis hastalarimiza tekrardan yürüme kabiliyeti kazandirmaya çalisiyoruz. Bunu ayrica fizik tedavi uygulamasina ek olarak da yapiyoruz. Fizik tedavi egzersizlerini daha iyi yaptirmaya çalisiyoruz. Gerekli baglantilardan sonra yürütmeye basliyoruz. Aralik ayindan bu ya aktif olarak hizmet veriyoruz ve yaklasik 300 civarinda hastamiza tedavi uyguladik’’ diye konustu.

Kaynak: İHA