Dicle Elektrik'ten Yeni Nesil Hibrit Sogutmali Trafo

Dicle Elektrik, Türkiye’de bir ilke daha imza atarak kendi Ar-Ge Merkezi’nde yeni nesil “Hibrit sogutmali trafo” üretimi gerçeklestirdi. EPDK tarafindan onaylanan proje kapsaminda peltier sogutma sistemi tasarladigini belirten Dicle Elektrik Genel Müdürü Yasar Arvas, “Söz konusu sistem, enerjisini trafo binasina yerlestirilecek günes panelinden karsiladigindan, trafo sogutma süresince ekstra bir sebeke teknik kaybina neden olmayacak. Ayrica bu sayede, yenilenebilir enerji kullanarak çevre dostu ve sürdürülebilir bir hizmet vermis olacagiz” dedi.

Dicle Elektrik'ten Yeni Nesil Hibrit Sogutmali Trafo
Dicle Elektrik, özellesmenin ardindan gündeme getirdigi “Ar-Ge sirketi olma” hedefini sürdürüyor. Bu güne kadar dagitim sektörüne oldukça önemli projeler kazandiran ve sektöründe ilk olma özelligini tasiyan Dicle Elektrik Ar-Ge Merkezi, son olarak hibrit sogutma teknolojisi ile olusan isiyi hizlica tahliye edebilen “Hibrit Sogutmali Trafo Projesini” hayata geçirdi. Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafindan onaylanan projenin pilot bölge saha uygulamasi, Mardin’in Midyat ilçesinde gerçeklestirildi.



Pilot uygulama Midyat

Hizmet bölgesindeki 6 ilde sürdürülebilirlik ve çevre odakli projeleri hayata geçirme hedefiyle çalismalarini sürdüren Dicle Elektrik, 18 aylik yogun bir çalisma temposuyla, Türkiye’de bir ilke daha imza atti. Dicle Elektrik Ar-Ge Merkezinde üretilen hibrit sogutma sistemine sahip 630 KVA gücündeki ilk trafo, pilot uyulama kapsaminda Midyat’in Bahçelievler Mahallesi’nde sorunsuz bir biçimde kullanilmaya baslandi.

Türkiye’de ilk olma özelligine sahip olan ve enerjisini günesten alan Hibrit Sogutmali Trafo Projesi hakkinda bilgi veren Dicle Elektrik Genel Müdürü Yasar Arvas, bir Ar-Ge projesi olarak üretilen yeni nesil trafo projesi ile mevcut trafolardaki hava, su veya yag sogutmali sistemlerin aksine, güç trafolarinda kullanilan yeni nesil bir hibrit sogutma sistemi gelistirdiklerini söyledi.



“Proje kapsaminda, transformatör sargilarinin dis kisminda yer alan izolasyon yagi emdirilmis kraft kagidin dis çevresine ve trafo kazaninin iç kismina, isil iletkenlik katsayisi yüksek özel grafen alasimli kaplama uygulayarak yeni bir transformatör tasarimi ve sogutma teknolojisi gelistirdik” diyen Arvas, “Ayrica, yogun isi yüklenmesiyle karsilasan transformatör kazaninin hizla sogutulmasi için hibrit sogutma unsurlarimizdan olan peltier sogutma sistemi tasarladik. Bu peltier sogutma sistemi, enerjisini trafo binasina yerlestirilecek olan günes panelinden karsiladigindan, trafo sogutma süresince ekstra bir sebeke teknik kaybina neden olmayacak. Ayrica bu sayede, yenilenebilir enerji kullanarak, çevre dostu bir hizmet vermis olacagiz” dedi.



Ariza kaynakli elektrik kesintileri azalacak

Projenin trafo patlamalarina yönelik olumlu etkilerine de deginen Genel Müdür Arvas, “Hibrit Sogutmali Trafo projesinin hayata geçmesi ile birlikte özellikle kirsalda ve tarimsal sulamada kayit disi tüketimin de etkisi ile ortaya çikan asiri yükten dolayi isinan trafolar, artik eskisi kadar yanmayacak. Dicle Elektrik’in dagitim bölgesinde sadece 2023 yilinda 563, 2024 yilinin ilk 6 ayinda ise 234 trafo asiri yüklenmeden kaynakli isinma yüzünden patladi veya yandi. Bu sayede trafo patlamalari ve yanmalari daha az yasanacagindan ariza kaynakli elektrik kesintileri de azalacak” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA