Bir Zamanlarin En Iyileri Simdi Hurda Merkezinde

Türkiye’de ilk kez Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan kurulan Hurda Araç Merkezi, kentin çesitli yerlerinde çevre kirliligi ve güvenlik sorunu olusturan terk edilmis hurda araçlari ekonomiye kazandirmaya devam ediyor. Bir dönemin gözde lüks marka otomobillerinin yani sira klasik hurda araçlarin da çekildigi merkezde suan 476 hurda araç bulunuyor.

Bir Zamanlarin En Iyileri Simdi Hurda Merkezinde
Izmir Büyüksehir Belediyesi kent genelinde trafik akisini engelleyen, güvenlik sorununa yol açan, görüntü ve çevre kirliligi olusturan terk edilmis hurda araçlari, Menemen’in Kazimpasa Mahallesi’nde kurdugu Hurda Araç Merkezi’ne toplamayi sürdürüyor. Türkiye’de belediyeye ait ilk hurda otoparki olma özelligini tasiyan 892 araç kapasiteli merkez 13 bin metrekarelik alanda yer aliyor. Lüks markalara ait hurda otomobillerin yani sira rüya gibi klasik araçlar 6 ay içerisinde alinmazsa ekonomiye kazandiriliyor.

Çalinti araçlar alinmiyor

Izmir Büyüksehir Belediyesi Zabita Dairesi Baskanligi Zabita Trafik Sube Müdürü Fatih Toprakdeviren, Karayollari Trafik Yönetmeligi’nin 122. Maddesi’ne istinaden hurda niteligi tasiyan araçlari belirlediklerini söyledi.

Toprakdeviren, “Genellikle çevre ve görüntü kirliligine neden olan yine güvenlik açisindan riskli hurda görünümlü araçlari yerinde tespit ediyoruz. Yurttaslardan gelen sikayetler veya ilçe belediyelerinden gelen resmi yazilara istinaden çalisma baslatiyoruz. Aracin bulundugu konumda tespit yapiyoruz. Eger plakaliysa ilçe belediyesine yazi yaziyoruz ve 7 gün içerisinde araç sahibine tebligat yapilmasi istiyoruz. 7 gün içerisinde duyurusu yapildigi halde aracin sahibine ulasamazsak, emniyet ile çalisma yürütüyoruz. Izmir Emniyet Müdürlügü Trafik Denetleme Sube Müdürlügü ile aracin sase bilgilerinden plakali ise plaka bilgisinden aracin sahibine ulasmaya çalisiyoruz. Ulasamadigimiz zaman Izmir Emniyet Müdürlügü’nün düzenledigi trafikten men tutanaklari ile araci çekiyoruz” dedi.

Fatih Toprakdeviren, Hurda Araç Merkezi’ne hakkinda çalinti islemi veya yakalama karari bulunan araçlarin alinmadigini ifade etti.



476 araç bulunuyor

Araçlar 6 ay bu merkezde tutuluyor. Bu süre içerisinde araç sahipleri Izmir Emniyet Müdürlügü’ne basvuru yaparak Trafik Denetleme Sube Müdürlügü’nden alacaklari bir belge ile araçlarini alabiliyor. 6 ayin sonunda çekilmeyen araçlar Izmir Büyüksehir Belediyesi, Izmir Emniyet Müdürlügü ve Çevre Sehircilik Il Müdürlügü’nün ortak çalismasiyla Makine Kimya Endüstrisi’ne (MKE) devredilerek ekonomiye kazandiriliyor. 2020 yili Ocak ayinda hizmete giren merkeze suana kadar 684 araç çekildi. Bu araçlarin 177’si araç sahiplerince geri alindi. 31 araç ise ekonomiye kazandirildi. Merkezde su anda 476 hurda araç bulunuyor.
Kaynak: İHA