Zonguldak'ta Ormanlara Girisler Yasaklandi

Zonguldak’ta 15 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasinda il genelinde ormanlara girisler yasaklandi.

Zonguldak'ta Ormanlara Girisler Yasaklandi
Zonguldak Valiligi, orman yanginlarini önlemek amaciyla yeni tedbirler ve yasaklar içeren bir karar aldi. Bu kapsamda, 15 Temmuz 2024 ile 30 Eylül 2024 tarihleri arasinda il genelinde ormanlara girisler yasaklandi. Karar, 6831 Sayili Orman Kanunu, 5442 Sayili Il Idaresi Kanunu, 5326 Sayili Kabahatler Kanunu, Zonguldak Il Orman Yanginlari ile Mücadele Komisyonunun 29 Mayis 2024 tarih ve 1 sayili karari çerçevesinde alindi.

Valilikten yapilan açiklamaya göre, 15 Temmuz-30 Eylül tarihleri arasinda ormanlara girisler yasaklandi. Ancak, görevli personel ve izinli aricilar ile çobanlar bu yasaktan muaf tutulacak. Ormanlik alanlarda ve ormanlara yakin bölgelerde mangal, semaver, ve benzeri ates yakmak yasaklandi. Ayrica, aniz yakmak ve benzeri faaliyetler de bu dönemde yasaklanacak.

Ormanlik alanlara yakin yerlerde yapilan dügün ve benzeri organizasyonlarda havai fisek, dilek balonu gibi yanici maddelerin kullanimi yasaklandi. Orman içi yollarda ATV, UTV, motosiklet gibi vasitalarla sportif faaliyetler ve çadirli kamp yapmak yasaklandi. Trekking gibi faaliyetler ise tescilli alanlarda ilgili Orman Isletme Müdürlügü’ne bildirilmek sartiyla yapilabilecek.

Jandarma ve Orman Muhafaza memurlarindan olusturulan ekipler, alinan kararlarin uygulanmasini titizlikle takip edecekler. Muhtarlar, ormana giris ve çikislari takip ederek süpheli sahislari ilgili birimlere bildirecek.

Enerji nakil hatlarinin yapim ve bakimi ile ilgili kuruluslar, hatlarin ormanlik alanlardan geçen bölümlerinde gerekli bakimlari gerçeklestirecek. Bu tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkinda 6831 Sayili Orman Kanunu, 5442 Sayili Il Idaresi Kanunu, 2872 Sayili Çevre Kanunu ve 5326 Sayili Kabahatler Kanununa göre yasal islem yapilacak.

Vali Osman Hacibektasoglu’nun imzasiyla yürürlüge giren karar, orman yanginlarinin önlenmesi için Zonguldak il sinirlari içinde uygulanacak. Tüm önlemlere ragmen yangin ihbari olmasi durumunda ilgili tüm kurumlar derhal harekete geçerek yangina müdahale edecek.
Kaynak: İHA