Uzmanindan YKS Tercihleri Için Adaylara Tavsiyeler

2024 Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) sonuçlarinin 17 Temmuz’da açiklanmasinin ardindan, sinava katilan 2 milyon 819 bin 362 aday, tercih dönemine odaklanirken, uzmanlar tercihler konusunda adaylara tavsiyelerde bulundu.

Uzmanindan YKS Tercihleri Için Adaylara Tavsiyeler
ÖSYM’nin belirledigi takvime göre, adaylar 2 Agustos saat 23.59’a kadar 1 milyon 58 bin 345 kontenjani bulunan yüksekögretim kurumlari için tercihlerini yapacaklar. Tercihlerin bitmesine günler kala Psikolojik Danisman Esra Bulut adaylar için önemli tavsiyelerde bulundu. Siralamanin alinan puandan daha çok etkili oldugunu belirten Bulut; tercih yaparken, siralama, seçilen yer ve siralamalarin degisimi gibi birçok konularda ögrencilerin çok fazla zorlandigini, bu yüzden özellikle kendi baslarina yapmaktansa daha çok bu durumla ilgilenen profesyonel kisilerden yardim alinmasi gerektigini belirtti.

Bulut, ‘’Öncelikle tercih yapacaklari siralamalarini iyi analiz etmeleri gerekiyor ve hangi alandan tercih yapacaklarina göre o siralamayi orada bulup isaretlemeleri gerekiyor, sonrasinda bu siralamaya göre istedikleri bölümlerin taban puanlarina bakmalari gerekiyor. Ilk bes tercih aslinda kendi puanlarinin ya da siralamalarinin bir üstü olan tercihler oluyor. Bu da okul bu sene sinavin zorluguna göre siralamayi asagi çekerse eger kendi siralariyla denk gelirse daha iyi bir üniversiteye yerlesebilme imkani sagliyor. Geriye kalan 10 ya da 15 tercih ise puanlariyla paralel yani puanlarina yakin yerleri tercih etmelerini istiyoruz. Genellikle tercihlerde yerlestikleri yerlerde bu 10 - 15 arasi yazilan tercihler oluyor. Geriye kalan 5 tercihe de kendi puanlarindan düsük yerleri yazmalarini istiyoruz ki açikta kalmak gibi bir durumlari olmasin. Ancak bu söyle demek degildir, tercihin 24’ünü de doldurmak zorundalar gibi bir yanlisa kapilmasinlar, çünkü öyle bir durum yok. Isterlerse tek tercih de yapabilirler ya da 24 tercihin 24’ünü de doldurabilirler. Istemedikleri yerin gelmesi durumuna düsmek istemiyorlarsa bütün tercihleri doldurmak zorunda da degiller. Tip, dis, hukuk ve ögretmenlik gibi alanlarda bir sinirlama getirildi.

Belli bir siralamaya sahip olmayan ögrenciler bu yerleri tercih edemiyorlar. Az önce belirttigimiz siralamanin üstünü yazsinlar dedigimiz yerlerde örnegin tip için 50 bin siralama varken 55 bin ya da 52 bin siralamaya sahip bir kisi bunu üste yazayim belki sirasini çeker seklinde yapamiyor maalesef. Çünkü belli bir tercih sirasi var. Kilavuza dedigimiz gibi çok iyi bakmalari lazim. Tablo 3 TYT yani ön lisans bölümleri dedigimiz iki yillik bölümlerle alinan bölümleri gösteriyor tablo 4 AYT ve yabanci dil testinden sinava giren ögrencilerimiz yani 4 yillik bölümlerin tercih edilmesine imkan veriyor. Tablo 5 özel yetenek gerektiren bölümler yani beden egitimi ögretmenligi gibi özel yetenek sinavlarina girilecek olan bölümleri temsil ediyor. Tablo 6 ve tablo 6B’de de meslek lisesinden mezun olan ögrencilerinin mezun olduklari alana göre tercih etmelerine imkan saglayan bölümler yer aliyor. Yani bu bölümlere ek puanli olarak yerlesiyorlar ve hangi bölümler olduklarini da tablo 6 ve tablo 6B’lerden bakabilirler. Tablolari iyi okumak neleri temsil ettiklerini iyi bilmek ögrencilerimiz için çok çok önemlidir. Ayrica tercih yaparken ilin imkanlari, yurtlarin varligi çoklugu ya da üniversiteye yakinlik uzaklik gibi etkenlere dikkat etmeleri gerekiyor’’ dedi.

Kaynak: İHA