Mansur Yavaş’ın SGK borçlarıyla ilgili açıklamalarına AK Parti’den yalanlama

SGK’ ya olan 5.7 Milyar TL borcu ile Türkiye birincisi olan ve geçtiğimiz günlerde yaptığı basın toplantısında ‘’Engelleniyoruz, destek alamıyoruz’’ algısını AK Parti Grup BaşkanVekili Nihat Yalçın bozdu. Engelleniyoruz diyen Yavaş’ın 5 yılda ABB meclisinden 32 milyar borçlanma yetkisi alıp 20 milyarlık taşınmaz sattığı ortaya çıktı.

Mansur Yavaş’ın SGK borçlarıyla ilgili açıklamalarına AK Parti’den yalanlama
Mansur Yavaş’ın SGK borçlarıyla ilgili açıklamalarına AK Parti’den yalanlama
SGK'YA olan borcu için devletten yapılandırma talep eden Mansur Yavaş'ın 2023 yılında yapılandırmadan faydalandığı ama ilk taksitini bile ödemediği için yapılandırma dosyasının iptal olduğu ortaya çıktı.

Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu'na en borçlu 5 belediyenin CHP'li belediyeler olduğunu ve ilk sırada 5.7 Milyar TL borç ile CHP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin olduğunu açıklamıştı.

Bunun üzerine CHP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş tarafından konuyla ilgili basın toplantısı düzenlenmiş, ABB' ye ait borçlar ve hizmet fiyatları ile ilgili açıklamalar yapılmıştı.

Söz konusu açıklamaların ve kamuoyuna açıklanan verilerin gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle AK Parti İl Başkanlığı tarafından bugün bir basın toplantısı düzenlendi.

Mansur Yavaş’ın SGK borçlarıyla ilgili açıklamalarına AK Parti’den yalanlama

''MANSUR YAVAŞ İLK DEFA, BU KADAR ÇARESİZ, BU KADAR ÖFKELİ VE BU KADAR PANİK HALİNDE KAMUOYU ÖNÜNDE HESAP VERMEK ZORUNDA KALMIŞTIR.''
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Yalçın;

''ABB'nin iflasa doğru sürüklenmesinin Bakanlık tarafından tescillenmesinin ardından, Mansur Yavaş ilk defa, bu kadar çaresiz, bu kadar öfkeli ve bu kadar panik halinde kamuoyu önünde hesap vermek zorunda kalmıştır. Yaşanan irtifa kaybının ardından yalan yanlış bir çok bilgi ile kamuoyunda algı oluşturmaya çalışmış doğruları manipüle etmiştir.''

Mansur Yavaş’ın SGK borçlarıyla ilgili açıklamalarına AK Parti’den yalanlama

''5 YILDA 32 MİLYAR BORÇLANMA YETKİSİ, 20 MİLYAR SATIŞ YETKİSİ ALDINIZ''
''Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi 2019-2024 yılları arasında 12 defa toplamda 31.971.041.709,73 TL borçlanma yetkisi vermiştir. Buna rağmen Mansur Yavaş 5 yıl boyunca engelleniyoruz edebiyatı yapmış ve halen aynı edebiyata devam etmektedir.

Kaldı ki, 5 yılda 32 Milyar borçlanma yetkisinin yanında 20 Milyar Liralık gayrimenkul satmış, bu gayrimenkullerin satış yetkisi kararlarının tamamı geçtiğimiz 5 yılda oy birliği ile alınmıştır.

5 yılda 32 Milyar borçlanma yetkisi, 20 Milyar satış yetkisi aldığınız halde, halen daha engellediler, çalıştırmadılar gibi yalan beyanlarla kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye utanmıyor musunuz ?''

Mansur Yavaş’ın SGK borçlarıyla ilgili açıklamalarına AK Parti’den yalanlama

ANKARA TÜRKİYE'NİN EN PAHALI 3. ULAŞIMI KONUMUNA GELDİ
''Mansur yavaş ulaşım fiyatlarıyla ilgili de gerçeği yansıtmayan açıklamalarda bulundu. Bizden önce EGO bilet fiyatlarının 1 dolar olduğunu şimdiyse 0.45 dolar yani 15 lira olduğunu beyan etti. Fakat 8 nisan 2019 tarihinde Mansur yavaş göreve geldiğinde EGO bilet fiyatı 2.5 TL idi. O dönemin dolar kurunun 6.28 olduğunu düşündüğümüzde EGO bilet fiyatı 0.40 dolardı. Son yaptığınız %40 zam ardından bilet fiyatları 21 lira oldu. Dolar bazında değerlendirdiğimizde ise şuan bir EGO bileti 0.64 dolar.Hangi verilere göre nasıl bir hesap yaptınız bilmiyorum, ancak ulaşımı ucuzlatma vaadiyle geldiniz şimdi hesap ortada. Ankara Türkiye'nin en pahalı 3. ulaşımı konumuna geldi. Tüm bu gerçekler ortadayken yalan bilgilerle kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye utanmıyor musunuz ?''

Mansur Yavaş’ın SGK borçlarıyla ilgili açıklamalarına AK Parti’den yalanlama

''GÖREVE GELDİĞİNİZDE TÜRKİYE'NİN EN UCUZ SUYUNU KULLANAN ANKARA'DA BUGÜN ÜLKENİN EN PAHALI SU TARİFELERİNDEN BİR TANESİ UYGULANMAKTADIR''

Mansur Yavaş, bizden önce suyun metreküpünü 1,6 dolardan sattılar, şimdi biz 0,73 dolardan satıyoruz dedi. Mansur Yavaş'ın Belediyeyi devraldığı 8 Nisan 2019 tarihinde suyun metreküp fiyatı 5TL idi. Aynı tarihte dolar kurunun 6.28TL olduğunu düşündüğümüzde suyun m3 satış fiyatı 0.79 dolardı. Aski'nin resmi sitesinde yayınlanan en düşük fiyat tarifesinde bile Mansur Yavaş'ın belirttiği gibi 24 liraya bir tarife bulunmamaktadır.
Temmuz 2024 Aski tarifesi:
0-15 m3 arası 25,08TL / 0,76$
16-30 m3 arası 35,13TL / 1,08$
30 m3 üzeri 45,42TL / 1,37$

Bu veriler doğrultusunda ortalama su satış fiyatı 35 Lira'dır yani güncel dolar kuruyla ise 1,08 dolardır. Göreve geldiğinizde Türkiye'nin en ucuz suyunu kullanan Ankara'da bugün Ülkenin en pahalı su tarifelerinden bir tanesi uygulanmaktadır.

Mansur Yavaş’ın SGK borçlarıyla ilgili açıklamalarına AK Parti’den yalanlama

''ABB BASİRETSİZ, BECERİKSİZ, LİYAKATSİZ KADROLARLA İFLASA DOĞRU SÜRÜKLENMEKTEDİR.''
Tüm bu yalanların ardından, açık ve net bir gerçek vardır. Mansur Yavaş göreve geldiğinde 225 milyon TL olan Ankara Büyükşehir Belediyesi sigorta prim borcu 25.5 kat artışla 5.7 milyar lira olmuştur. ABB basiretsiz, beceriksiz, liyakatsiz kadrolarla iflasa doğru sürüklenmektedir.

'YAPILANDIRMA İSTEDİNİZ, BORCUN İLK TAKSİDİ ÖDEMEDİNİZ''
12 Mart 2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bazı alacaklılarların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun ile bu talep ettiğiniz yapılandırma yapılabilirdi. Zaten bununla ilgili talepte bulunarak yapılandırmadan da yararlandınız. İlk taksit ödenmemesi ardından yapılandırma dosyaları iptal olmuş, belediye şirketleri bu haktan yararlanamamamıştır. Bu yaklaşım kamu zararına da neden olmuştur.