Sosyal Medyada Kisisel Verileri Paylasan Avukat Için 10 Yil 6 Ay Hapis Cezasi Ile Yargilanacak

Mardin Barosu’na kayitli Avukat A.A., Dicle Elektrik çalisanlarinin kisisel verilerini sosyal medya hesabinda yayinladigi için yargilanacak. A. için 10 yil 6 aya kadar hapis cezasi isteyen Kiziltepe Cumhuriyet Bassavciligi, sanigin cezasi infaz edilene kadar kamu görevlerinden men edilmesini talep ediyor. Olay üzerine açilan dava, Kiziltepe Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Sosyal Medyada Kisisel Verileri Paylasan Avukat Için 10 Yil 6 Ay Hapis Cezasi Ile Yargilanacak
Mardin Barosu’na kayitli Avukat A.A. hakkinda, Dicle Elektrik çalisanlarinin kisisel verilerini sosyal medya hesabinda yayinladigi gerekçesiyle dava açildi. A. için 10 yil 6 aya kadar hapis cezasi isteyen Kiziltepe Cumhuriyet Bassavciligi, sanigin cezasi infaz edilene kadar kamu görevlerinden men edilmesini talep ediyor.

Verileri sosyal medya hesabindan paylasti

Dicle Elektrik’in 9 çalisani, Avukat A.A. hakkinda iftira suçlamasiyla suç duyurusunda bulundu. Buna tepki gösteren A., sosyal medya hesabinda çalisanlarin T.C. kimlik numaralari ve adreslerini içeren kisisel verilerini paylasti. Söz konusu durum, Kisisel Verilerin Korunmasi Kanunu’na (KVKK) aykiri olarak degerlendirildi.

10 yil 6 aya kadar hapis cezasi isteniyor

Kiziltepe Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan hazirlanan iddianamede, A.’nin Türk Ceza Kanunu’nun 136/1, 137/1-b, 43, 53/1 maddeleri geregi “Kisisel verileri, hukuka aykiri olarak ele geçirmek veya yaymak” ve bu suçu zincirleme sekilde islemekle suçlandigi belirtildi. Iddianamede, A.’nin toplam 10 yil 6 aya kadar hapis cezasiyla cezalandirilmasi ve kamu görevlerinden men edilmesi istendi.

Mahkeme sorusturmanin devam etmesine karar verdi

Savcilik, 18 Ekim 2021 tarihinde Dicle Elektrik çalisanlari hakkinda suç duyurusunda bulunan A., sosyal medya hesabindan tekrar kisisel verileri paylastigini belirledi. Ilk incelemede yeterli delil bulunamadigi için takipsizlik karari verilmis olsa da Mardin 2. Sulh Ceza Mahkemesi karari kaldirarak sorusturmanin devam etmesine karar verdi.

Suçu zincirleme sekilde isledi

A., Facebook hesabindan müstekilere ait T.C. kimlik numaralari ve adresleri içeren dilekçeyi paylasarak suçu zincirleme sekilde isledigi iddiasiyla hazirlanan iddianame, Kiziltepe Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu davasi olarak kabul edildi. Davanin önümüzdeki günlerde görülmeye baslanmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA