AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Sen Açiklamasi 'It Taparlarin Ve It Savarlarin Akliyla Hiçbir Sey Yapilamaz'

Trabzon’daki Sokak Hayvanlari Geçici Bakimevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret eden AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Mustafa Sen, “Bu kanun insallah çiktiginda, uygulanmaya baslandiginda görülecektir ki gerçekten de hayvanlari koruma maksadiyla bu hayvanlarin canlarina herhangi bir zarar gelmeyecek. Birilerinin bundan siyaset üretmeye kalkmasi gerçekten korkunç. Bir de bu memlekette sayilari az da olsa iki grup var. Birisi it taparlar, birisi it savarlar. Bu it taparlarin ve it savarlarin akliyla hiçbir sey yapilamaz” dedi.

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Sen Açiklamasi 'It Taparlarin Ve It Savarlarin Akliyla Hiçbir Sey Yapilamaz'
AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Trabzon Milletvekili Mustafa Sen, Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Ahmet Metin Genç ve AK Parti Trabzon Il Baskani Dr. Sezgin Mumcu, Trabzon Büyüksehir Belediyesi Sokak Hayvanlari Geçici Bakimevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret etti. Ziyaretin ardindan açiklamalarda bulunan Baskan Genç, ülke genelinde bir can güvenligi sorunu oldugunu belirterek, “2018 yilinda Trabzon Büyüksehir Belediyesi olarak burayi insa ettik. 5-6 yildir aktif olarak hizmet veriyor. Özellikle yeni bir yasanin, yeni bir düzenlemenin su anda hazirlanmakta oldugu, yürürlüge gelecek oldugu bir alanda biz belediyelerin, özellikle sokaktaki köpeklerin hem kisirlastirilmasi hem sahiplendirilmesi adina olaganüstü bir sorumluluga daha girmekte oldugumuzun bilincinde olarak su anda barinagimizi degerli genel baskan yardimcimizla ve il baskanimizla ziyaret ediyoruz. Tabii tespitimiz su; öncelikle ülke genelinde bir can güvenligi sorunudur. Bu tespiti yapacagiz. Ama bir de bize emanet olan bu Allah’in dilsiz kullari diye tanimladigimiz bu canlara da sahip çikacagiz. O nedenle iki yönlü olarak degerlendirdigimizde su andaki mevzuata göre sokaktan al, kisirlastir ve sokaga birak yönteminden sokaktan al, olaganüstü bir sekilde çünkü popülasyonu kontrol altina almamiz lazim. Olaganüstü bir sekilde kisirlastirma yöntemi ve kisirlastirdiktan sonra da bir sahiplenme seferberligine dogru giden çok dogru bir anlayis var. Mevzuatimiz da milletvekillerimiz, genel baskan yardimcimiz ve Cumhurbaskanimizin da talimatlariyla bu sekilde düzenleniyor. Dolayisiyla sahiplendirecegiz ve popülasyonu kontrol altina alacagiz. Bu nedenle mevcut yasamizda herhangi bir sekilde sokaktan köpekler toplanacak ve onlar itlaf edilecek gibi olusturulan alginin kesinlikle dogru olmadigi, bu tür spekülatif haberlerin tamamen siyasi amaçli oldugu tespitini de yapmak istiyoruz” dedi.



“11 bin 718 köpegimizi de kisirlastirmisiz”

Trabzon Büyüksehir Belediyesi Sokak Hayvanlari Geçici Bakimevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 2018 yilindan itibaren 3 bin 5 köpegin sahiplendirildigini dile getiren Baskan Genç, "Biz Trabzon olarak olayi kontrol altina aldik. Simdi bu barinagimiz 2018 yilinda hizmete alindi. 82 dönümlük bir alanda 14 bin metrekarelik kapali alanimizda 3 bin 5 köpegimizi sahiplendirmisiz. Sokaktan aldigimiz köpegimizi sahiplendirmisiz. Ve 11 bin 718 köpegimizi de kisirlastirmisiz. Yani bu konuda adim atan bir yerel yönetim olarak bundan dolayi mutluyuz. Tabii ki bu sayiyi artiracagiz. Hem parazit tedavisi, köpegin tedavisi, rehabilitasyonu, asilama, kisirlastirma gibi bayagi bir faaliyetin içerisindeyiz. Insallah yeni yasayla da birlikte bu isi daha bir kontrol altina alip, bu anlayisla yola devam edecegiz. Iki ilçemizde iki tane fikrimiz var. Yine barinaklar da olusturacagiz. Insallah bu sorun Trabzon’da hem o canlar için hem de güvenligini teminle mükellef oldugumuz insanlarimiz için bir sorun olmayacak” seklinde konustu.



“It taparlarin ve it savarlarin akliyla hiçbir sey yapilamaz”

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Trabzon Milletvekili Mustafa Sen ise yaptigi konusmada, hayvanlarin canlarina herhangi bir zarar gelmeyecegini kaydederek, “Bu olay nereden basladi.

Ben onlari çok seviyorum ama bu kuçu kuçular insanlara zarar vermeye basladilar. Ama bir insana dahi zarar verse bunun istatistigi olmaz, bunun tedbirini almak gerekir. Ama bu tedbiri almak için illa da birilerinin dedigi gibi onlara kiymak gerekmez. Hayvanlarin canina kiymadan, hayvanlara zarar vermeden insanlari korumak mümkündür. Yani üçüncü yol her zaman mümkündür ki hepimiz Allah’in kullariyiz. Biz de öyle, o küçük kuçu kuçular da öyle. Allah asla kullarini çözümsüz birakmaz. Mutlaka bir yol vardir. Iste biz o yolun pesindeyiz. Cumhurbaskanimizla birkaç defa bu mevzuyu onun baskanliginda oturduk, görüstük ve belli bir noktaya getirdik. Bu kanun insallah çiktiginda, uygulanmaya baslandiginda görülecektir ki gerçekten de hayvanlari koruma maksadiyla bu hayvanlarin canlarina herhangi bir zarar gelmeyecek. Birilerinin bundan siyaset üretmeye kalkmasi gerçekten korkunç. Bir de bu memlekette sayilari az da olsa iki grup var. Birisi it taparlar, birisi it savarlar. Bu it taparlarin ve it savarlarin akliyla hiçbir sey yapilamaz. Büyük çogunlugun, makul çogunlugun o makul aklini bizim esas almamiz gerekir. O çözüm vardir. Insallah sokaklar daha güvenli hale gelecek. Ama mesela dükkanin önünde yillardir orada yatan, oradaki esnafin besledigi bir kuçu kuçu vardir, ona da dokunmayin, o da orada dursun diyecegiz ama sokakta iste çocugun okula gitmesine ya da bir amcanin, teyzenin, ablanin, hanimefendinin, beyefendinin bir yere gitmesine mani olan bir durum varsa onlar da alinacak, buralara getirilecek. Ama buralar dedigim gibi gezme alanlariyla, hastaneleriyle, bakimlariyla tam tesekküllü bir tesis olacak. Dahasi su var biz sahiplendirecegiz. Yogun bir sahiplendirme kampanyasi yürütecegiz. Burada benim çok kiymetli dostlarim var hayvanseverler. Onlari bu kanunlasma sürecindeki aktivasyonlarina tekrar geri davet ediyorum ki sahiplensinler. Bu isin yolu o. Sadece barinak olmaz. Ayni zamanda sahiplendirme. Sahiplendirme ve barinakla beraber ama barinaklari gezme alanlariyla düsünürüm. Yani kutular halindeki o kaldiklari yerlerden bahsetmiyorum. Gezme alanlariyla birlikte bir tesis olacak buralar. Hastanesi de olacak. Öbür taraftan sahiplendirecegiz. Bunlari yapmayan belediyelere de ceza gelecek. Yani hapis cezasina varincaya kadar bu isin yaptirimi var. Devlet burada üzerine düseni yapacak. Bizim belediyelerimiz üzerine düseni yapacak. Ama ayni zamanda vatandaslarimizdan da, vakiflarimizdan, derneklerimizden, kanaat önderlerimizden, hayvanseverlerden, duyarli insanlarin hepsinden de yogun ama yogun böyle bir-iki tane degil yogun sahiplenme rica ediyorum. Özellikle istirham ediyorum” diye konustu.



“Al, birak, gitsin dönemi bitti. Bunlarin hepsinin yaptirimi olacak”

“Bunlari üretenler de bulunacak, yakalanacak ve gereken yapilacak. Paraysa para cezasi, hapisse hapis cezasi neyse o” diyen Sen, “Bu sorunu çözmemiz lazim. Sokaklar güvenli olacak. Ama bu kuçu kuçularin, bu hayvanlarin canina zarar gelmeyecek. Bunlarin bekledigi bizden gerçekten dört sey. Azicik ilgi, azicik sevgi, azicik ekmek, azicik su. Bu kadar. Biz insan olarak bunu yapabilecek bir varligiz, yapmamiz gerekiyor. Yapacagiz. Insanlar da korunacak. Bu hayvanlara da zarar gelmeyecek. Üçüncü yol dedigim gibi mümkündür. Biz bu üçüncü yolu bulduk, çikardik ve bunu uygulayacagiz. Görevini yapmayana da ceza. Hapis cezasi dahil ceza aliyor. Iste gördüm orada ben birkaç tane. Vahsi irk deniliyor. Vahsi irk diye bir sey yok. Bunlar köpek, köpekler evcildir. Vahsilestirilmis. Yavrucaklar onlar. Nasil? Aliyor. Üç ay, bes ay, bir sene beyefendinin, hanimefendinin ya da çocugun karne hediyesi oluyor mesela. Aliyorlar, hevesleri geçiyor, atiyorlar sokaga. Yok böyle bir sey. Bunu yapamazsiniz. Bu kadar insafsiz olamazsiniz. Ya almayin ya da aldiysaniz sokaga birakmayin. Ikinci bir ariza durumu daha var. Bunlarin üretilmesi. Bunlari üretenler de bulunacak, yakalanacak ve gereken yapilacak. Paraysa para cezasi, hapisse hapis cezasi neyse o. Ama bu bir kisim hayvanciklarin yeniden üretilmesi, vahsilestirilerek birilerine verilmesi dönemi bitti. Onlarin sokaga birakilma dönemi bitti. Al, birak, gitsin dönemi bitti. Bunlarin hepsinin yaptirimi olacak” ifadelerini kullandi.

“Trabzon’da bir tek hayvan öldürülmeyecek”

Köpek sorununun çözümünü Trabzon’dan herkese göstereceklerini kaydeden Sen, “Büyüksehir belediye baskanimiz ve ilçe belediye baskanlarimizla konusuyorduk. Trabzon’dan söyle bir söz söylendi ve ben bunu Cumhurbaskanimiza aynen böyle aktardim. Baskanlar dediler ki ’Trabzon’da bir tek hayvan öldürülmeyecek. Gerek yoktur, bir tek hayvan dahi öldürülmeden bu sorunun çözümü vardir. Biz bu çözümü Trabzon’da herkese gösterecegiz.’ Insallah da ben bu sözü oldugu gibi aldim Cumhurbaskanimiza aktardim. MYK toplantimizda özellikle Trabzon’u örnek verdim, baskanlarimi örnek verdim. Bu yapilacak ve bu örnek herkese gösterilecek. Bu gezegen hepimize yetecek kadar büyük bir yer. Bol yemekli bir yer. Yeter ki adam olalim. Yeter ki insan olalim. Hayvanlarin canina zarar gelmesi gerekmiyor. Insanlari, çocuklarimizi ve yavrularimi insallah koruruz” dedi.

Kaynak: İHA