Bakan Fidan, ASEAN Disisleri Bakanlari 57. Toplantisi Için Laos'a Gidecek

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Güneydogu Asya Ülkeleri Birligi (ASEAN) Disisleri Bakanlari 57. Toplantisi kapsaminda Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortakligi Altinci Üçlü Toplantisina katilmak üzere Laos’a resmi ziyaret gerçeklestirecek.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Bakan Fidan, ASEAN Disisleri Bakanlari 57. Toplantisi çerçevesinde Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortakligi Altinci Üçlü Toplantisina katilmak üzere 26-27 Temmuz tarihlerinde Laos’un baskenti Viyentiyan’a gidecek.

Bakan Fidan’in toplanti kapsaminda ikili görüsmeler gerçeklestirmesi bekleniyor.

ASEAN Disisleri Bakanlari 57. Toplantisi’na ASEAN Üye Ülkeleri’nden; Brunei, Dogu Timor, Endonezya, Filipinler, Kamboçya, Laos, Malezya, Myanmar, Singapur, Tayland Disisleri Bakanlarinin yani sira, ABD, Avustralya, Banglades, Birlesik Krallik, Cezayir, Çin, Hindistan, Isviçre, Japonya, Kanada, Güney Kore, Mogolistan, Norveç, Pakistan, Rusya, Sri Lanka, Yeni Zelanda Disisleri Bakanlari da katilimci ülke statüsünde yer alacak.

Sektörel diyalog ortagi ülkelerin Disisleri Bakanlari ile ASEAN Dönem Baskani ülkenin Disisleri Bakani ve ASEAN Genel Sekreteri arasinda düzenlenen üçlü toplantilarda, ikili is birliginin mevcut durumu ile izleyen döneme yönelik perspektifleri ele aliniyor.

ASEAN’in temel belgelerinden olan Dostluk ve Isbirligi Antlasmasi’na 2010 yilinda taraf olan Türkiye, 2017’de ASEAN’in ‘sektörel diyalog ortagi’ oldu. Türkiye ile ASEAN arasinda 2010 yilinda 6,5 milyar dolar seviyesinde gerçeklesen ticaret hacmi, sektörel diyalog ortakliginin tesis edilmesi ile 2017 yilinda 12 milyar dolat seviyesine yükseldi. 2021 yilinda pandemi nedeni ile ASEAN ile ticaret hacminde azalma egilimi yasansa da 2022 yilinda 14,8 milyar dolar ve 2023 yilinda ise 14,6 milyar dolar olarak gerçeklesti.

690 milyona yaklasan nüfusu ile dünya nüfusunun yaklasik yüzde 9’unu barindiran ASEAN bölgesi, 3,7 trilyon dolar GSYH ile Asya’nin üçüncü, dünyanin ise besinci büyük ekonomisi olarak yer aliyor.
Kaynak: İHA