TBMM Dilekçe Komisyonu Üyeleri Egirdir'de Incelemelerde Bulundu

TBMM Dilekçe Komisyonu üyeleri, Isparta’nin Egirdir ilçesinde yasanan çevre sorunlari ve Egirdir Gölü’ndeki su kaybi ve koku problemi için bölgede incelemelerde bulundu.

TBMM Dilekçe Komisyonu Üyeleri Egirdir'de Incelemelerde Bulundu
Isparta’nin Egirdir ilçesinde yasanan çevre sorunlari ve Egirdir Gölü’ndeki su kaybi ve koku problemi için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu Baskani ve Adana Milletvekili Sunay Karamik, Baskanvekili ve Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal ve Komisyon üyeleri Istanbul Milletvekili Yildiz Konal Süslü ile Yozgat Milletvekili Süleyman Sahan, Egirdir’e gelerek incelemelerde bulundu. Egirdir ilçesine bagli Yesilada Mahallesi’nde bulunan kahvehanede vatandaslarla bir araya gelen heyet, vatandaslarin sorunlarini dinledi. Toplantida Yesilada Mahallesi’nin "sit alani", "içme suyu havzasi" olmasi, Kiyi Kanunu’na tabi bulunmasi nedeniyle bölgede yasayan vatandaslarin sikintilari dinlendi.

“Yesilada’nin en önemli problemlerinden birisi imar sorunu”

Toplantida konusan Isparta Valisi Aydin Barus, “Geçmisten beri yasanan bir problem. Uzun yillardir da çözülmek üzere çalisiliyor ve bu kapsamda tabii vatandaslarimizin da hem idareye, valiligimize, Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügümüze hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu‘na basvurulari var. Bu basvurularda temel konu burada yapilacak binalarla ilgili tadilat veya yeniden yapim konusunun çözülebilmesi için yardimci olunmasi. Bu kapsamda da Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonumuz sayin baskan baskanliginda milletvekillerimizin katilimiyla bugün konuyu yerinde incelemek üzere geldi. Burada mahalle sakinlerimiz var. Hem onlarin sorularina cevap verebilmek hem de konuya iliskin alinan mesafeyi, yasanan süreci iyi bir sekilde anlatmak amaciyla buraya geldik. Bu çözüm odakli yönetimin bilgilerinin göstergesidir. Çünkü burada yasayan insanlarla birlikte sorunu çözmemiz lazim. Yarin bu koruma amaçli imar plani çalismalari nihayete erdiginde nihai olarak çözüm bulunmus olunur. Yesilada Mahallemizde altyapi noksanliklari var. Dogal gaz getirilmesi problemi var. Çünkü koruma amaçli imar plani henüz devreye girmedigi için bu konuda yasanan süreci ve alinan mesafeyi Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Müdürümüz de sizlere açiklamada bulunacak. Bu mesele çözüme baglaninca da buradaki yasam daha çok rahatlayacak ve burada ikamet eden vatandaslarimiz daha refaha, huzura kavusmus olacak” dedi.



“Komisyon vatandasin anlattigi, devletin de dinledigi ve ona göre de icratlarda bulundugu yerdir”

Toplantida konusan TBMM Dilekçe Komisyonu Baskani ve Adana Milletvekili Sunay Karamik, Komisyona gelen bir dilekçe ile ilgili yerinde inceleme yapmak üzere Egirdir’e geldiklerini belirtti.

Karamik, “Dilekçe Komisyonu, Meclisin en eski komisyonlarindan biridir ve denetim yetkisi olan iki komisyondan biridir. Digeri de Insan Haklari Komisyonudur. Komisyonumuzun bilirkisi atama, denetim isteme, yerinde inceleme, alt komisyon kurma gibi oldukça genis kapsamli yetkileri vardir. Türkiye’nin her bir kösesinden, büyük sehrinden, ilçesinden, ilinden, köyünden çok çesitli konularda komisyonumuza dilekçeler gelmektedir. Dilekçe Komisyonu Türkiye’de yaklasik 15 hak arama kurumundan biridir ve katilimci ve çogulcu demokrasinin vazgeçilmez unsurlarindan biridir. Komisyon, Mecliste ne is yapar diye soranlar oluyor. Ben bunu vatandasin anlattigi, devletin de dinledigi ve ona göre de icraatlarda bulundugu yerdir, devletin konusan dilidir, dinleyen kulagidir. Bu anlamda çok önemli bir iletisim köprüsüdür, devletin vatandasiyla iletisim kurdugu ve iletisim kanalinda objektif, tarafsiz katilimci bir sekilde gerçeklestirildigi bir güzide kurumdur” seklinde konustu.

Toplantida vatandaslari bilgilendiren Isparta Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Müdürü Abdullah Borca ise, “Bulundugumuz Yesilada ile ilgili sizlerin hassasiyetini bizler de ayni sekilde yasayarak bu süreci kendi görev alanimiz içerisinde yürütüyoruz. Bulundugumuz alan bizim bakanligimizin 2020 yilindaki düzenlemesiyle sürdürülebilir sit alani statüsünde. Koruma amaçli imar plani tabiat varliklari yönüyle yürüyen bir süreç. Ayni zamanda burada sekiz tane de kültür varligimiz var. Egirdir Gölü’nü de düsünürsek çok özellikli, nitelikli bir yerdeyiz. Bu koruma plani olmaksizin öncesinde ilke kararlarimiz var. Ilke kararlarimiz binalarimiza bir kisim tadilat imkani veriyor ancak koruma amaçli imar çalismasi daha önce de baslanmis. Geldigimiz noktada bulundugumuz alanin jeoteknik raporu hazirlanarak bakanligimiza sunuldu, su anda incelemesi devam ediyor” açiklamalarinda bulundu.

Konusmalarin ardindan vatandaslara söz verilen toplantida imar sorunlari ve Egirdir Gölü’ndeki su kaybi konusuldu. Vatandaslar heyete Egirdir’de yasanan sikintilara bir an önce çözüm bulunmasini gerektigini iletti. Yesilada’da yasayan vatandaslarin sikintilarini not alan heyet, incelemelerde bulunmak üzere tekne ile Egirdir Gölü’ne açildi.

Toplantiya Isparta Valisi Aydin Barus, Isparta Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Müdürü Abdullah Borca, AK Parti Isparta Milletvekilleri Osman Zabun, Mehmet Ugur Gökgöz, Egirdir Kaymakami Adem Çelik, Egirdir Belediye Baskani Mustafa Özer ve Yesilada Mahallesi sakinleri katildi.

Kaynak: İHA