Kamuda tek ücret dönemi! Düzenleme yasalaştı

Meclis'te yasalaşan tasarruf paketiyle özel sektörden kamu kurumları yönetimlerine atananlara da tek ücret sınırı getirildi. Fonlar da uygulama kapsamında. Yasa 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek

Kamuda tek ücret dönemi! Düzenleme yasalaştı
Kamuda tek ücret dönemi! Düzenleme yasalaştı
Yasalaşan tasarruf paketinde son dakika değişikliği yapılarak, özel sektörden kamu kurumları yönetimlerine atananlara da tek ücret sınırı getirildi.

Böylece özel veya kamudan gelme ayrımı gözetmeksizin, kamu kurum ve kuruluşlarındaki yöneticiler üstlendikleri görevlerden sadece bir görev için ücret alabilecek. Ayrıca Varlık Fonu bünyesindeki tüm şirketler başta olmak üzere fonların bünyesindeki tüm şirketler de tek ücret uygulaması kapsamına alındı.

Kamuda tek ücret dönemi! Düzenleme yasalaştı

Tek ücret uygulamasının yürürlük tarihi de değiştirildi. Teklifin ilk halinde 1 Eylül 2024 tarihinde uygulamaya girmesi planlanan tek ücret düzenlemesi 1 Ocak 2025 yürürlüğe girecek.

Bir ayda yapılabilecek ödemelerin toplam net tutarı ise 108 bin gösterge rakamı (bugünkü karşılığı 98 bin lira) memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemeyecek. Birden fazla görev alan personel, hangi görevin ücretini alacağını asli görevli olduğu kuruma beyan edecek.

Kamuda tek ücret dönemi! Düzenleme yasalaştı

Birden fazla görev alan personele ödenecek tutar üzerinden gerekli vergi kesintileri yapılarak ilgilinin asli görevli bulunduğu kurumca bildirilen bir emanet hesabına yatırılacak.

Üst sınırı aşan ya da ücret alınamayan görevlere ilişkin ödeme tutarları genel bütçe kapsamındaki idarelerde genel bütçeye, diğer idarelerde ise ilgili kurum bütçesine gelir kaydedilecek.

Kamuda tek ücret dönemi! Düzenleme yasalaştı

NELER GETİRİYOR?

Yasadaki bazı düzenlemeler özetle şöyle:


Deprem bölgesindeki 11 ilin nüfus azalması nedeniyle belediye gelirlerinde bir düşüş yaşanmaması için 30 Haziran 2027 tarihine kadar 2023 yılı Ocak ayı nüfus verileri esas alınacak.

Sadece araç dışından şarj edilebilen (plug-in) hibrit elektrikli araçlardan birleştirilmiş kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında ve menzili 70 kilometre ve üzerinde olanlardan, motor silindir hacmi 1800 santimetreküpü geçmeyenlerin motor silindir hacmi ve matrah eşiklerine göre ÖTV oranları belirlenecek. Böylece elektrikli araçlar teşvik edilecek.

Kamuda tek ücret dönemi! Düzenleme yasalaştı

BOTAŞ'ın doğal gaz ithalatından kaynaklanan her türlü vergi, fon ve paylar ile ceza, gecikme zammı ve faizlerinden oluşan borçları Hazine'den görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilecek. Böylece BOTAŞ'in Hazineye borcu 236 milyar TL'den 51,3 milyar TL'ye düşecek.

Trafikten men edilip sahipleri tarafından alınmadığından yediemin otoparklarında çürümeye terk edilen 15 bin araç hızla satılarak ekonomiye kazandırılacak.

Tasarruf tedbirlerine uymayan kamu görevlileri hakkında uyarma, aylıktan kesme gibi disiplin cezaları uygulanacak.