LGS'de Onaylanmayan Tercihler Geçersiz Sayilacak

Siirt Rehberlik ve Arastirma Merkezi Psikolojik Danismani Esra Bulut, LGS tercihleri için uyarida bulunarak, "17 Temmuz’da saat 17.00’de tercih yapma süreci bitmis olacak. Bu süreçte tercihlerini yaptiktan sonra ortaokulda bulunan idarelerine giderek bu tercihlerini onaylatmalari çok önemlidir. Onaylatmadiklari takdirde tercihleri geçersiz sayilacak" dedi.

LGS'de Onaylanmayan Tercihler Geçersiz Sayilacak
1 milyon 38 bin 192 ögrencinin iyi bir lise için ter döktügü Liselere Geçis Sistemi (LGS) sinavi sonuçlarinin açiklanmasinin ardindan tercih süreci devam ediyor. Siirt Rehberlik ve Arastirma Merkezi Psikolojik Danismani Esra Bulut, 28 Haziran’da sinav sonuçlarinin açiklanmasiyla birlikte bu sürece dahil olmaya basladiklarini söyledi.

28 Haziran-17 Temmuz tarihleri arasinda ögrencilerin LGS tercihlerini yapabileceklerini hatirlatan Buluta, özellikle tercih süresinin bitis tarihine çok dikkat etmeleri gerektiginin altini çizdi. 17 Temmuz günü saat 17.00’de tercih yapma süresinin bitmis olacagini aktaran Bulut, "Bu süreçte tercihlerini yaptiktan sonra ortaokulda bulunan idarelerine giderek bu tercihlerini onaylatmalari çok önemlidir. Onaylatmadiklari takdirde tercihleri geçersiz sayilacak. LGS sürecinde yerel yerlestirme ve merkezi yerlestirme dedigimiz iki tür yerlestirme olmaktadir. Yerel yerlestirme, ögrencilerimizin okul ortalamalari ve okul yilsonu ortalamalarinin alinarak yapildigi bir yerlestirme türü oluyor. Merkezi yerlestirme ise ögrencilerimizin LGS sinavina girdikten sonra aldiklari puanla yapilan bir yerlestirme oluyor. Ögrencilerimiz yerel yerlestirme yaparken, adi üstünde yerel oldugu için daha çok ikametgahlarina yakin okullara yerlestirmeleri yapiliyor. Puanla tercihlerde ise böyle bir zorunluluk yoktur. Puanlarinin yettigi, daha dogrusu sonuç kisminda Türkiye geneli yüzdelik dilim dedigimiz dilime göre okullara tercihlerde bulunabiliyorlar. 22 Temmuz’da sonuçlar açiklandigi zaman merkezi yerlestirmeyle puanlari dogrultusunda yerlesmeleri yapilan ögrencilerimizin okullarina kayitlari otomatik olarak yapilacak. Puanlarla yerlesmeyen ögrencilerimiz ya da puanla yapilan okullara yerlesmeyen ögrencilerimizin de yerel tercihle ikametgahlarina en yakin okula yerlestirme islemleri yapilacak. Ilçelerden il merkezine ya da farkli bir yerde okul kazanan ögrencilerimiz için de 19 ile 23 Agustos’ta yatililik islemleri yapilacak. Yurtlara basvurularda bulunabilecekler’’ dedi.

Tercih süresi boyunca tarihlerin takip edilmesi gerektigini ifade eden Bulut, ögrencilerin yüzdelik dilimlerinin farkinda olarak, istedikleri okula göre dogru siralama yapmalarinin önemli oldugunu belirtti.

Tercih sürecinde en yüksekten en düsüge dogru okul siralamalari yapmadiklari takdirde ölü tercih denilen tercih sekline girdigini ve bunun da ögrencilerin potansiyellerinin daha altinda okullara yerlesmesine neden olabilecegini kaydeden Bulut, "Ayrica giris yaptiklari zaman bir güvenlik kayit numaralari oluyor, güvenlik kayit numarasina da dikkat etmeleri çok önemli. Bir okulun proje okulu olup olmamasi da o okulun tercih edilebilirligini etkilemektedir. Bu yüzden okullara basvurduklari zaman okulun proje okulu olup olmamasina dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü proje okulu olan okullara puanlari geçen sene düsük olsa bile bu sene yerlesme imkanlari biraz daha düsük olabilir. Çünkü yüksek puanda kapatacaklarini düsünüyoruz’’ seklinde konustu.

Kaynak: İHA