Bitlis'te Kürtçe Ve Türkçe Anonslu Saglik Taramasi

BITLIS – Bitlis Il Saglik Müdürlügü ekipleri köy köy gezerek camilerde Kürtçe ve Türkçe anonslar yapip vatandaslari saglik taramasina çagiriyor.

Bitlis'te Kürtçe Ve Türkçe Anonslu Saglik Taramasi
Saglik Bakanliginin genelgesi dogrultusunda mobil saglik hizmetlerini araliksiz sürdüren Bitlis Il Saglik Müdürlügü, Hizan ilçesine bagli köylere giderek vatandaslara saglik hizmeti vererek bilgilendirme yapiyor. Planlanan program dâhilinde her gün bir köye giden saglik ekipleri, gezici muayene aracini kurduktan sonra cami hoparlörlerinden Kürtçe ve Türkçe anonslar yaparak halki bir araya topluyor. Daha sonra vatandaslarin sorunlarini dinleyen saglik ekibi, tansiyon ve seker ölçümü ile çesitli tetkiklerle köy halkini saglik taramasindan geçiriyor.

Hizan’in Balli köyünde saglik taramasi yaptiklarini ve her gün farkli bir köyde olduklarini söyleyen Uzman Doktor Ikbal Baygus, “Ülkemizde ve dünyada beklenen yasam süresi uzamakta ve böylece kronik hastaliklarin görülme sikligini arttirmaktadir. Bu durum hem kisinin sagligini etkilenmesinin yani sira topluma da ekonomik ve isgücü yönünden ciddi bir yük olusturmaktadir. Burada seker ve hipertansiyon gibi kronik hastaliklari erken tespit ve risk degerlendirmesi yapip uygun vatandaslari erkenden hekimle bulusmasini sagliyoruz. Vatandaslarimizin 18 yasindan itibaren her sene bir kez tansiyon, boy ve kilo ölçümlerini, 40 yas üstü bireylerimizin ise minimum 3 yilda bir kan sekeri ölçümlerini yapmalarini istiyoruz. Basta kaymakamligimiz olmak üzere, il saglik müdürlügü ve ekibine, ilçe saglik müdürlügünde çalisan arkadaslarimiza, bu konuda bizden desteklerini esirgemeyen aile hekimleri ve aile sagligi çalisanlarina, köy muhtarlarina katkilarindan dolayi tesekkür etmeyi kendime borç bilirim. Erken teshis hayat kurtarir” diye konustu.

Gezici muayene aracini köylerine kadar getirdikleri için saglik çalisanlarina tesekkürlerini ileten köy sakini Ikram Gezelge ise “Saglik ekipleri köy köy, dag tas demeden her yere gidiyorlar. Saglik ekipleri saglik taramasi için sag olsunlar bugün de köyümüze geldiler. Gezici muayene aracini kuran ekipler daha sonra bizleri saglik taramasindan geçirdiler. Allah devletimize zeval vermesin. Gelen saglik çalisani arkadaslarimiza da tesekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Kaynak: İHA