Sason Kar Tünelleri Ve Zengin Florasiyla Hayranlik Uyandiriyor

Batman’in Sason ilçesindeki 2 bin 973 rakimli Mereto Dagi’nda kisin vadilerde 10 metreye kadar ulasan karlarin erimesi sonucu olusan magaralar ve tüneller hayranlik uyandirirken karlarin altindan yeseren zengin flora ise dogaseverleri kendine hayran biraktiriyor.

Sason Kar Tünelleri Ve Zengin Florasiyla Hayranlik Uyandiriyor
Havalarin isinmaya baslamasiyla birlikte Sason ilçesindeki karlar erimeye basladi.

Bir yanda kis boyunca vadilere dolan karlarin içten içe erimesi ile birlikte olusan kar tünelleri bir yanda karlarin altindan yeseren Mus Laleleri, sümbül ve birbirinden farkli pancar otlari dogaseverlerin ilgisini çekiyor. Magara ve tünellerin yani sira olusan zengin bitki florasi yöre sakinleri kadar doga fotografçilarinin da ilgisini çekiyor.

Yaklasik 1 ay içinde tamamen eriyip, kaybolmasi beklenen kardan magara ve tünelleri görüntülemek isteyen doga fotografçilari bu manzara için uzun ve zorlu bir yolculugu göze aliyor. Sason’dan araçla yaklasik bir saat süren yolculugun ardindan Karayün köyüne ulasan doga fotografçilari buradan da yaklasik bir saatlik zorlu bir tirmanisa geçiyor.

Dogaseverlerden Sabahattin Atalay, kartpostallik manzaralarla karsilastiklarini söyledi.

Uzun ve mesakkatli bir yolculugun ardindan gördükleri manzara karsisinda tüm yorgunluklarini unuttuklarini belirten Atalay, “Bölgemizin en yüksek rakimli dagi olan 2 bin 983 rakimli Mereto Dagi ve karsisinda bulunan 2 bin 700 rakimli Zoveser Dagi’ni gezdik. Özelikle bu zamanda yeni açan çiçekler, bitki türleri çok güzel bir görüntü veriyor bizlere” dedi.

Kis mevsimi boyunca vadilere kar doldugunu aktaran Atalay, "Karlarin içten erimesiyle 5-6 metre yüksekliginde tünel ve magaralar olustu. Kar tünelleri, birikmis karlarin altindan geçen akarsular nedeniyle olusan tünellerdir. Çok güzel görüntüler olusturuyor. Olusan kar tünellerinde sicaklik eksilerde. Disarida sicaklik 30-40 derece iken içeride çok farkli bir atmosfere giriyorsunuz, eksi derecelerde üsüyoruz. Kartpostallik görüntüler olusuyor. Bölge, ayni zamanda zengin bir bitki örtüsüne sahip. Doga bize görsel bir sölen sunuyor. Karsilastigimiz bitkiler arasinda özellikle Mus Lalesi çok güzel bir görüntü olusturuyor. Çok çesitli pancar türleriyle denk geliyoruz. Ayni anda hem yazi hem de kisi yasiyoruz. Bir yanda yesillikler bir yanda kar harika manzaralar sunuyor" seklinde konustu.

Dogaseverlerden Cahit Gökmen ise ilk defa Mereto ve Zoveser daglarina çiktigini dile getirdi. Yorucu bir tirmanisin ardindan gördükleri manzara karsisinda yorgunluklarini unuttuklarini söyleyen Gökmen, “Uzun bir süre tirmandik ama hava o kadar güzel ve serin ki yorgunlugu hissetmedik bile. Kar tünellerinin oldugu bölgeye geldigimizde ise karsilastigimiz kartpostallik görüntüler bizlere yorgunlugumuzu unutturdu" dedi.

Kaynak: İHA