Antalya OSB Teknopark'a Uluslararasi Yesil Bina Sertifikasi

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) bünyesindeki Antalya OSB Teknopark, dünyada enerji ve çevresel tasarimda liderligi temsil eden U.S. Green Building Council’den LEED GOLD sertifikasi alarak, yesil dönüsümdeki hassasiyetini tescilledi.

Antalya OSB Teknopark'a Uluslararasi Yesil Bina Sertifikasi
Antalya OSB Teknopark’in kazanmis olugu LEED GOLD akreditasyonu ile yesil dönüsümde önemli bir adim daha attiklarini kaydeden ATSO Baskani Ali Bahar, “Çevre ve doga hassasiyeti konusunda Türkiye’nin en iddiali OSB’lerinden olan Antalya OSB’nin, Teknopark tarafinda da kazanmis olugu LEED GOLD akreditasyonu, yesil dönüsümdeki ciddiyet ve azmini ispat etmistir” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) ve Antalya OSB Teknopark Yönetim Kurulu Baskani Ali Bahar, çevrecilik konusunda gerçeklestirdikleri çalismalarin Antalya OSB Teknopark’ina uluslararasi LEED GOLD sertifikasi kazandirdigini kaydetti.

Antalya OSB Teknopark’in açildigi günden itibaren çevrecilik misyonu ile hareket ettigini belirten Baskan Ali Bahar, “Etkinligini hizla artiran Antalya OSB Teknopark, U.S. Green Building Council’den LEED GOLD sertifikasi almaya hak kazanarak çevrecilik misyonunu uluslararasi düzeye tasimis oldu” diye konustu.

1998 yilindan bu yana Amerikan Yesil Binalar Konseyi (USGBC) tarafindan verilen LEED GOLD sertifikasyonunun, tüm dünyada enerji ve çevresel tasarimda liderligi temsil ettigini dile getiren Baskan Bahar sözlerini söyle sürdürdü;

“Yapilan basvurularin dünya genelinde yüzde 55’inin Türkiye’de ise sadece yüzde 35’inin akreditasyona dönüstügü düsünülürse, ne kadar hassas bir çalisma yürüttügümüz anlasilmaktadir. Öte yandan Teknoparkimiz, Türkiye’de bu sertifikaya sahip 4 teknoparktan biri olmustur. 2 yil süren basvuru ve hazirlik süreçlerinde saglanan teknik ve altyapi düzenlemeleri sayesinde, Teknopark binamizda su tasarrufu, temiz enerji kullanimi, karbon salinimi azaltilmasi konularinda uluslararasi düzeyde yetkinlik kazanilmistir. Her konuda oldugu gibi bu konuda da attigimiz adimlarin sertifika almak için degil, ömür boyu sürdürülebilir olmasi adina çalismaya devam edecegiz.”

Yapilan çalismalari yakindan takip eden Teknopark Genel Müdür Dr. Aylin Tümay olmak üzere emegi geçen tüm ekibi tebrik ettigini sözlerine ekleyen Baskan Ali Bahar, “Basarilarimiz teknoloji ve üretim alaninda faaliyet gösteren tüm kurumlara örnek olmasini diliyorum” Ifadelerini kullandi.

LEED GOLD bulunan ünlü binalar

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design/ Enerji ve Çevre Dostu Tasarimda Liderlik) olarak adlandirilan LEED sertifika sistemi, binalarda tasarim, insaat ve sonrasinda operasyonel çözümler konusunda standartlari bulunan uluslararasi kabul görmüs, üçüncü taraf dogrulamasi saglayan bir sertifikasyon sistemi. LEED sertifika sistemi USGBC (U.S. Green Building Council/ABD Yesil Bina Konseyi) tarafindan yönetilip gelistiriliyor. Burj Khalifa (Dubai, Birlesik Arap Emirlikleri), One World Trade Center (New York, ABD), Shanghai Tower (Sangay, Çin), The Shard (Londra, Birlesik Krallik) bu sertifikaya sahip dünya çapinda bilindik binalardan. Türkiye’de ise Zorlu Center (Istanbul), Istanbul Airport (Istanbul) LEED sertifikasina sahip bazi popüler binalardan.
Kaynak: İHA