40 Yil Cezaevi Olan Müzeye Yogun Ilgi

Osmaniye’de, 1970 yilinda cezaevi olarak insa edilen ve 40 yil kullanildiktan sonra müzeye dönüstürülen Kadirli Kent Müzesi’ne, egitim kurumlari basta olmak üzere yurt içi ve yurt disindan gelenler yogun ilgi gösteriyor.

40 Yil Cezaevi Olan Müzeye Yogun Ilgi
Kadirli ilçesinde 1970 yilinda cezaevi olarak insa edilen bina, Kadirli Belediyesi ve Dogu Akdeniz Kalkinma Ajansi (DOGAKA) tarafindan restore edilmesinin ardindan 14 yil önce ziyarete açildi. Toplam 2 bin 548 metrekare alana sahip müzede yörenin kültürel ve folklorik özellikleri ile sosyal ve ekonomik yasantisina dair ögelerin sunuldugu müzede, Çukurova’da dogmus ve yetismis Yasar Kemal, Asik Abdulvahap Kocaman, Asik Feymani ve arkeolog Halet Çambel gibi isimlerin bal mumu heykelleri, özel esyalari ve eserleri yer aliyor.

"Biz bu müzeyi yaparken egitim kurumu gibi düsündük" diyen Kadirli Kent Müzesi sorumlusu Cevahir Yildizeli Zararsiz, "Cezaevi binasi 1970’li yillarinda cezaevi olarak insa edildi. 2010 yilina kadar cezaevi olarak faaliyet gösterdi, 2010 yilinda cezaevinin kapatilip Osmaniye’ye tasinmasiyla bu bina harabe durumundaydi, Belediye ve DOGAKA olarak burayi biz müzeye çevirdik. Müzemiz açilali 8 yil oldu, 7 Mart 2016 Kadirli’nin kurtulusunda da ziyarete açildi. Içeride bizim Kadirli’mizin kimligini temsil eden eserler var, Kadirli’nin tarihçesi, Kadirli yemek kültürü, dügün gelenegi, geleneksel çocuk oyunlari bölümü, tarim bölümü, meslek gruplari yine biliyorsunuz ki bizim Çukurova bölgesi asiklarin, yazarlarin yogun oldugu bir yer. En basta Yasar Kemal geliyor, dünyaca ünlü Kadirli’mizi tüm dünyaya tanitan Ince Memed kitabiyla Yasar Kemal’in silikon heykelini yaptik. Yine cezaevi anisindan yaptigimiz hapishane bölümümüz var. Hemen yan tarafta Hug evimiz var, Hug ev biliyorsunuz ki bizim Çukurova bölgesinin konar göçerlikten sonra yerlesik hayata geçisi temsil ediyor. Tek odali, genis ailenin hep birlikte yasadigi bir Hug evimiz mevcut. Biz restorasyon döneminde duvarda hala cezaevinde kalan mahkumlarin kendi duygu ve düsüncelerine anlatilan yazilari vardi. Bunlar restorasyon asamasinda yok olmasin diye biz bunlari cezaevi bölümüne tasidik. Orada sergileniyor o yazilar su an. Iki tane de cezaevi döneminde kalan avlu bölümü, havalandirma bölümleri var. Biz o cezaevindeki o karanlik ortami yok etmek için su an çocuklarimizla birlikte orada kitap okum etkinlikleri yapiyoruz havalandirma bölümünde. Biz müzeyi kurarken egitim kurumu gibi düsünüyoruz. Çocuklarimiza anlatmak, Kadirli’mizi kültürümüzü tanisinlar ki tüm dünyaya onlar vesile olsun tanitima asamasinda. Buradan ben herkesi müzemize davet ediyorum, gelip görmelerini istiyorum" dedi.

Kaynak: İHA