Zamana Direnen Çukurova'nin Efes'i Kastabala'da Kazi Çalismalari Yeniden Basladi

Osmaniye’de bulunan ve Çukurova’nin Efes’i olarak adlandirilan Kastabala(Hierapolis) Antik Kentinde bir süredir duran kazi çalismalari, Il Kültür ve Turizm Müdürlügü’ne bagli Müze Müdürlügünce yeniden basladi.

Zamana Direnen Çukurova'nin Efes'i Kastabala'da Kazi Çalismalari Yeniden Basladi


Osmaniye kent merkezine 25 kilometre uzaklikta bulunan ve tarihi Arkaik-Klasik döneme (M.Ö. 7. yüzyil) uzanan, 2. ve 3. yüzyillarda Roma döneminde altin çagini yasayan sütunlu caddesi, tiyatrosu, hamam yapisi, kiliseleri ve tarihi kalesi ile bugüne kadar ayakta kalabilen Kastabala Antik Kentinde bir süredir duran kazi çalismalari yeniden basladi.

Il Kültür ve Turizm Müdürlügü gözetiminde, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Faris Demir baskanliginda yürütülen kazilar, antik tiyatro ve çevresinde devam ediyor.

Kastabala Antik Kenti’nin tiyatro alaninda kazi çalismalarinin devam ettigini ifade eden Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, "2 bin 500 yillik tarihe geçmisiyle, nekropol alaniyla, sütunlu yoluyla, tiyatrol alaniyla, baspiskoposun kaldigi kilise kalintisiyla burasi önemli bir antik kentimiz. Burasi Çukurova’nin Efes’i diyebilecegimiz. Efes ile ayni kültürel özelliklere sahip veya tarihlendirebilecegimiz bir alandayiz. Burada tiyatro alaninda yürütmüs oldugumuz çalismalar devam etmektedir. Kültür Turizm Bakanligi, Kültür Varliklari Müzeler Genel. Müdürlügü ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörlügü arasindaki çalisma ve Kültür Turizm Il Müdürlügü koordinesinde devam etmektedir. Burada 2 buçuk yillik bir çalisma içerisinde yari keçi yari insan figürü diyebilecegimiz pan, bununla birlikte ulusal ve uluslararasi basinda genis yer bulan masklar, yine tiyatro alani içerisinde yunus kolçakli koltuklarin çikarilmasiyla gündem olan bir alandayiz. Türkiye Macar Kültür Yili ilan edilmesi vesilesiyle de biz geçtigimiz aylarda Türk Macar Kültür Yili’ndan dolayi Macar Asilli Tilla Törük sanatçimiz burada Cumhuriyetimizin 100. Yil Marsini seslendirdi. Yine bununla birlikte 9 tane de Türkçe sarki seslendirmisti. Yapilan restorasyon çalismasinin %90’i tamamlamadi. Restorasyon çalismasi bittikten sonrada yine burada etkinliklerimiz devam edecek" diye konustu.



Çukurova’nin Efes’i Kastabala’nin sütunlari, tiyatrosu, kalesi ile görülmeye deger bir antik kent oldugunu söyleyen Osmaniye Valisi Erdinç Yilmaz, “Kastabala Antik Kentimiz, Osmaniye’mize yaklasik 25 km uzaklikta. Burada uzun zamandir kazi çalismalari devam ediyor. Bu kazi çalismalarinda çok önemli eserlere, tarihi çok eskilere dayanan bulgular ortaya çikarildi. Üniversitemiz öncülügünde, Faris Hocamizin öncülügünde bu çalismalar devam ediyor. Burasi gerçekten görülmeye deger. Biz burayi Çukurova’nin Efes’i olarak tanimliyoruz. Sütunlari, tiyatrosu, kalesi ile Çukurova’da muhtesem bir antik kent. Bu antik kentin tarihini ortaya çikarma anlaminda bu kazilar su anda Türkiye’de yapilan kazilar içinde en önem arz eden kazilar arasinda yer aliyor. Burada tarihimizi hem ortaya çikarmak hem de yasatmak istiyoruz” dedi.



Kazi Baskani Doç. Dr. Faris Demir, “Kültür ve Turizm Bakanligi ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi isbirliginde yürütülen çalismalarda önemli sonuçlar elde ettik. Çalismalarimiz ulusal ve dünya basininda oldukça genis yer buldu. Bu yil da insallah bu güzel ivmeyle kazi çalismalarina devam edecegiz. Antik Kent zaten var olan sütunlu caddesi, hamam, tapinak kalintilariyla, kalesiyle ihtisamini göstermekte. Geçen yillarda tespit ettigimiz kalintilar da bu güzelligi artirmaktadir. Milattan önce 540’lara tarihlenen tapinagin kesfi bu zenginligi artirmistir” diye konustu.

Kaynak: İHA