Bayraktar TB3 SIHA Yerli Motor Ile Rekor Irtifaya Çikti

Baykar’in milli ve özgün olarak gelistirdigi Bayraktar TB3 SIHA, Yüksek Irtifa Sistem Performans Testini basariyla tamamladi. Bayraktar TB3, yerli motor ile 33 bin feet irtifaya çikarak rekor kirdi.

Bayraktar TB3 SIHA Yerli Motor Ile Rekor Irtifaya Çikti
Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen silahli insansiz hava araci Bayraktar TB3’ün test süreci basariyla devam ediyor. Ilk uçusunu Cumhuriyet’in 100. yilina armagan olarak 27 Ekim 2023 tarihinde yaptiktan sonra orta ve yüksek irtifa performans testlerini basariyla sürdüren SIHA, bir testi daha basariyla tamamlayarak rekor kirdi.

Yerli motorla rekor irtifa

Bayraktar TB3 SIHA, Tekirdag’in Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçus Egitim ve Test Merkezi’nde gerçeklestirilen uçusta 33 bin feet irtifaya çikarak Yüksek Irtifa Sistem Performans Testini basariyla tamamladi. TEI tarafindan yerli olarak gelistirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SIHA, gerçeklestirilen yüksek irtifa uçus testi sirasinda yerli bir motorla simdiye kadar çikilan en yüksek irtifaya ulasti. Bayraktar TB3 SIHA yerli motorla kirdigi irtifa rekoru ile Türk havacilik tarihine önemli bir imza atti. Milli havacilik tarihinin irtifa rekoru ise 45 bin 118 feet ile Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen Bayraktar AKINCI TIHA’ya ait bulunuyor.

Toplam uçus 327 saate ulasti

Bayraktar TB3 SIHA bugüne kadar gerçeklestirilen test uçuslarinda toplam 327 saat 35 dakika havada kaldi. Milli SIHA, 20 Aralik 2023’te gerçeklestirilen uzun uçus testinde yere inmeden 32 saat havada kalmis ve gökyüzünde 5 bin 700 km yol kat etmisti.

Milli SIHA, milli kamera

Bayraktar TB3 SIHA, 26 Mart 2024 tarihinde ilk kez Aselsan tarafindan milli olarak gelistirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. Icra edilen test kapsaminda dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Kesif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu basariyla gerçeklestirildi.



TCG Anadolu’dan ilk uçus 2024’te

Öte yandan Bayraktar TB3 SIHA’nin katlanabilen kanat yapisiyla TCG Anadolu gibi kisa pistli gemilerden kalkis ve inis kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahli insansiz hava araci olacagi ögrenildi. Baykar Yönetim Kurulu Baskani ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yili içinde TCG Anadolu gemisinde testlere baslanmasini planladiklarini açiklamisti. Görüs hatti ötesi haberlesme kabiliyetine de sahip olacak milli SIHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece kesif, gözetleme, istihbarat ve tasidigi akilli mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz asiri hedeflere karsi icra ederek Türkiye’nin caydirici gücünde çarpan etkisi yapacak.

Ihracat sampiyonu

Baslangiçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklari ile yürüten Baykar, 2003 yilindaki IHA Ar-Ge sürecinin baslangicindan itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yillarinda Türkiye Ihracatçilar Meclisi verilerine göre savunma ve havacilik sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Baskanligi tarafindan 2023’te de sektörün ihracat sampiyonu oldugu açiklanan Baykar, geçen yil 1.8 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdi. Son yillarda gelirlerinin yüzde 90’indan fazlasini ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacilik sektöründeki ihracatin 3’te 1’ini tek basina yapti. Dünyanin en büyük SIHA ihracatçisi olan Baykar’in halihazirda imzalanan sözlesmelerinin yüzde 97.5’i ihracat kaynakli gerçeklesti. Bayraktar TB2 SIHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TIHA için ise simdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlasmasi imzalandi.
Kaynak: İHA