Palandöken Açiklamasi 'Yeni Bir Yapilandirma Kanununa Ihtiyaç Var'

Kamuda tasarruf paketi açiklandiktan sonra esnafin ve vatandasin rahatlamasi için yeni bir yapilandirma kanunu çikmasi gerektigini ifade eden TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Enflasyondaki artis sadece dar gelirlileri degil esnafi da büyük ölçüde etkiliyor. Esnaf bugün sattigi mali yarin ayni fiyattan alamiyor. Giderleri artarken gelirleri azalan esnaf vergi ve prim borçlarini zamaninda ödeyemez oldu. Esnafin rahatlayabilmesi ve devlet bütçesine gelir saglanabilmesi için daha önce oldugu gibi tüm vergi cezalari, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçis cezalari, adli para cezalari, idari para cezalari, ögrenim kredisi borçlari ve destekleme primi borçlari gibi alanlarda kapsamli bir yapilandirmaya ihtiyaç var” dedi.

Palandöken Açiklamasi 'Yeni Bir Yapilandirma Kanununa Ihtiyaç Var'


“Vergi artislari her zaman vergi gelirlerini artirmaz”

3 aylik bütçe açiginin 500 milyar TL’nin üzerinde çikmasi nedeniyle bir taraftan kamuda tasarruf paketi açiklanirken diger taraftan da vergi gelirlerini artiracak çalismalarin yapildigini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Vergi artislari, her zaman vergi gelirlerini artirmayabilir. Tahakkuk eden her 100 TL’lik verginin 15-20 TL’si ödenemiyor. Böyle olunca hem devletin tahsilati azaliyor hem de esnafin borcu artiyor. En son çikarilan 7440 sayili Yapilandirma Kanunu ile 2023 yili sonuna kadar 156 milyar TL tahsil edildi. Su ana kadar kesinlestigi halde ödenmeyen borçlar tahsil edilirse yeni bir vergi artisina gerek kalmaz. Hem bütçe açigi azalir hem de esnaf borcundan kurtulur” seklinde konustu.



“Esnaf bugün sattigini yarin yerine koyamiyor”

Enflasyondaki artisin emekli ve ücretli kadar esnafi da büyük ölçüde etkiledigini vurgulayan Palandöken, “Esnaf bugün sattigini yarin ayni fiyattan alamiyor. Vatandas fiyat artisinin nedeni esnafmis gibi esnafa tepki gösteriyor. Maliyeti artan esnaf, artan maliyetini fiyatlara yansitsa müsterisi azaliyor. Yansitmasa zarar ediyor. Böyle bir ortamda yeni bir vergi artisi, vergi gelirini degil esnafin borcunu artirir. Bunun yerine uzun vadeli ve faizsiz yeni bir yapilandirma yapilirsa sonuçlari çok olumlu olacaktir. Öte yandan bu yapilandirmalarin ana unsuru vatandaslarin tüm borçlardan kurtulup piyasaya, çarsiya ve pazara hareketlilik gelmesi. Insanlarin kredi karti borcunun anaparasini ödemesi ve digerlerini taksitlendirmesi ve yapilandirmanin bütün borçlarin kapanmasi yeniden piyasalarin canlanmasina katki saglayacak” diye konustu.

Kaynak: İHA