Özel Çocuklarin Anneleri 'Beden Ve Ruh Sagligi Atölyesi'nde Bulustu

İçel’de Engelliler Haftasi çerçevesinde ’Özel Çocuk Anneleri ile Beden ve Ruh Sagligi Atölyesi’ etkinligi gerçeklestirildi.

Özel Çocuklarin Anneleri 'Beden Ve Ruh Sagligi Atölyesi'nde Bulustu
İçel Büyüksehir Belediyesi Saglik Isleri Dairesi Baskanligi koordinesinde Engelliler Haftasi çerçevesinde ’Özel Çocuk Anneleri ile Beden ve Ruh Sagligi Atölyesi’ düzenlendi.

Atölye programinda ilk olarak Opr. Dr. Sezin Saygi Özyurt, kadin sagligina yönelik sunum yapti. Jinekolojik muayenenin önemini anlatan Özyurt, muayene sikligi, rahim agzi kanserine karsi HPV taramasinin önemi ve testlerin sikligi ile ilgili bilgiler verdi. Uzman Psikolog Dila Aslan da öz sefkat atölyesi gerçeklestirdi. Özel ihtiyaçli ailelerin, karsisindakine sundugu anlayis ve ilgiyi kendilerine de göstermeleri gerektigi konusunda karsilikli sohbet havasinda geçen atölyenin ardindan, Fizyoterapist ve Yoga Egitmeni Merve Soydan ise yoga dersi verdi.

“Kadinlarimiz günlük hayatin kosturmacasi içinde kendilerini unutabiliyorlar"

Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Opr. Dr. Sezin Saygi Özyurt, kadin sagligi konusunda çesitli konularda bilgilendirmede bulunarak, "Kadinlarimiz bazen, günlük hayatin kosturmacasi içinde kendilerini unutabiliyorlar. Düzenli jinekolojik kontrollerin önemi, kadin sagligi, hastaliklar olusmadan onu engelleyebilmek ve özellikle HPV ile ilgili bilgilendirmede bulunduk. Rahim agzi kanserinden korunma yollari, bunun asisi ve taramalari konusu ile kadin hastaliklarindaki diger sorunlara da degindik" dedi.



“Özel çocuklarimiz da, anneleri de bizler için çok kiymetliler”

Büyüksehir Belediyesi Otizm Aile Danisma Merkezi’nde görev yapan Uzman Psikolog Dila Aslan da Engelliler Haftasi dolayisiyla her gün özel çocuklara ve ebeveynlere yönelik etkinlikler düzenlediklerini belirterek, "Bugün sadece özel çocuklarimizin annelerine yönelik Ruh ve Beden Sagligi Atölyesi’ni yaptik. Annelerimize öz sefkat atölyesi gerçeklestirdik. Özel çocuklarimiz da anneleri de bizler için çok kiymetliler" diye konustu.



“Günlük hayatta yasadigimiz birçok sey, beden üzerinden tezahür ediyor”

Fizyoterapist ve Yoga Egitmeni Merve Soydan ise yoganin bedenen rahatlama saglayacagini ifade ederek, "Günlük hayatta yasadigimiz birçok sey, beden üzerinden tezahür ediyor. Biz de beden üzerinden bazi pratiklerle, okumalarla rahatlatici sekilde onlara bir nebze de olsa iyi gelmeye çalisiyoruz. Bir stüdyoya gitmelerine gerek kalmadan, kendi hayatlarinda uygulayabilecekleri basit birkaç hareket gösterdik. Onlari düzenli olarak tekrar ederlerse, bir nebze de olsa rahatlayacaklarini düsünüyorum" dedi.



Anneler atölyelerden memnun kaldi

Atölyeye katilan Berrin Tulumbaci, kadin sagligiyla ilgili sunumun kendisi için çok faydali oldugunu belirterek, "Burada anlatilanlarin bilhassa özel çocuk anneleri tarafindan ögrenilmesi gerekiyor" diye konustu.

Etkinlikte aklindaki birçok sorunun yanitini buldugunu dile getiren Ece Bolat da, “Güzel bir seminer oldu. Yapilan bazi testlerin sürelerini yanlis biliyormusum. Onlarin dogrusunu ögrendim. Tesekkür ediyorum” dedi.

Herhangi bir sorun karsisinda kendileri için neler yapabilecekleri konusunda bilinçlendiklerini ifade eden özel birey annesi Deniz Kara ise yaptiklari yoga ile de hem zihinsel, hem de bedensel rahatlama ve hafifleme hissettiklerini söyledi.

Kaynak: İHA